Les salauds

Les salauds (2013)

6,5 details

  • 100 Min
  • Drama
  • Frankrijk
  • Duitsland
100 Min Frankrijk

Marco Silvestri, kapitein van een containerschip, spoedt zich naar Parijs. Zijn zus Sandra is wanhopig. Haar echtgenoot heeft zelfmoord gepleegd, de familiezaak is failliet en haar dochter is in een psychiatrische instelling opgenomen. Volgens Sandra is dit allemaal de schuld van de machtige zakenman Edouard Laporte. Marco is vastberaden om wraak te nemen en verhuist naar het gebouw waar Raphaëlle, de minnares van Laporte, woont. Maar Marco is niet voorbereid op de schaamteloze en geheime manipulaties van Sandra... En hij heeft er ook geen rekening mee gehouden dat hij verliefd zou worden op Raphaëlle.

Regie
Claire Denis
Cast
Hélène Fillières, Vincent Lindon, Chiara Mastroianni, Grégoire Colin, Michel Subor, Alex Descas, Sharunas Bartas, Florence Loiret Caille, Christophe Miossec, Julie Bataille, Nicole Dogue, Lola Créton, Elise Lhomeau, Eric Dupond-Moretti, Claire Tran.
Opbrengst
$ 12.247
Release
21.05.2013
Release NL
24.04.2014
Release DVD
17.06.2014

Filmtotaal Recensie

Regie: Claire Denis | Cast: Vincent Lindon (Marco Silvestri), Chiara Mastroianni (Raphaëlle), Julie Bataille (Sandra), Michel Subor (Edouard Laporte), Lola Créton (Justine), e.a. | Speelduur: 100 minuten | Jaar: 2013

Claire Denis, een van Frankrijks beste regisseurs van de afgelopen vijfentwintig jaar, maakt vaak sensuele maar nooit sentimentele films. Dat zit hem vooral in het camerawerk: van de manier waarop Denis en haar vaste cameravrouw Agnes Godard de menselijke huid in beeld brengen tot de manier waarop zij het nachtelijke straatbeeld van Parijs filmen (van beiden is Vendredi Soir uit 2002 misschien wel het beste voorbeeld). De regelmatig elliptische montage in haar films draagt daar ook aan bij. Kleine details worden uitgelicht, grote dramatische gebeurtenissen niet getoond. Maar te midden van al die sensualiteit en aandacht voor details van het dagelijkse leven zitten vaak monsters verborgen.

Soms zijn dat heel abstracte monsters, of symbolische, bijvoorbeeld de gevolgen van kolonialisme en koloniaal geweld, iets wat in een groot deel van haar oeuvre is terug te zien. Af en toe zijn het heel letterlijke monsters, zoals de vampieren in Trouble Every Day. Vier jaar geleden kwamen in White Material beide soorten samen in de antikoloniale strijdkrachten en overgebleven blanke Fransen in een niet nader genoemd Afrikaans land. Die beide films, en Denis' gevierde Beau Travail, delen een soort sfeer van onvermijdelijke verdoemenis. Deze wordt voortgezet in haar nieuwste titel, Les Salauds, maar dat gaat dit keer gepaard met een woede en nietsontziende grimmigheid die voorheen ontbrak. Of in ieder geval in veel mindere mate aanwezig was.

videotrailers & clips

alle artikelen (1)

Les salauds Nieuwsberichten