Jimmy P.

Jimmy P. (2013)

Dramafilm over een indiaan met een oorlogstrauma. Er ontstaat een hechte band met zijn therapeut die er onorthodoxe methodes op nahoudt.
play

5,6 details

  • 117 Min
  • Drama
  • Frankrijk
  • Verenigde Staten
117 Min Frankrijk

Jimmy Picard is een Blackfoot indiaan die aan het front gevochten heeft tijdens de Tweede Wereldoorlog. Na de oorlog krijgt hij te maken met zware migraineaanvallen, en wordt hij opgenomen in een psychiatrisch ziekenhuis in Kansas. Zijn toestand is een groot raadsel voor de artsen. Ze roepen de hulp in van de Franse antropoloog Georges Devereux, die al snel een bijzondere band opbouwt met zijn patiënt. Tijdens hun dagelijkse sessies opent Picard zich steeds meer, en lang vergeten dromen en jeugdherinneringen lijken een stap op de weg naar genezing te vormen.

Regie
Arnaud Desplechin
Cast
Larry Pine, Gary Farmer, Elya Baskin, Gina McKee, Michael Greyeyes, Michelle Thrush, Misty Upham, Jennifer Podemski, A Martinez, Benicio Del Toro, Mathieu Amalric, Joseph Cross, Arnold Agee, Jesse Arehart-Jacobs, Anton Bassey, Stephen Bridgewater, Linda Boston, Loren Bass, Dennis North, Lise Lacasse, Barton Bund, David Lawrence Regal, Hugh Maguire.
Budget
$ 10.000.000
Opbrengst
$ 30.283
Release
11.09.2013
Release NL
26.09.2013
Release DVD
21.01.2014

Filmtotaal Recensie

Regie: Arnaud Desplechin | Cast: Benicio del Toro (Jimmy Picard), Mathieu Amalric (George Devereux), Gina McKee (Madeleine), Larry Pine (Dr. Karl Menninger), Joseph Cross (Dr. Holt), e.a. | Speelduur: 117 minuten | Jaar: 2013

Jimmy Picard is een Blackfoot-indiaan met een knoeperd van een oorlogstrauma. Dit uit zich zowel geestelijk als fysiek met ernstige black-outs en migraineaanvallen. Zijn zus kan het niet langer aanzien en besluit Jimmy op te laten nemen in een psychiatrische kliniek in Kansas. Omdat de reguliere artsen maar niet kunnen ontdekken wat er met de veteraan aan de hand is, besluiten ze het over een onorthodoxe boeg te gooien. De zonderlinge Franse antropoloog George Devereux, die eigenlijk een Hongaarse jood is, wordt op de trein naar Kansas gezet om Jimmy aan een serie therapiesessies te onderwerpen. Devereux heeft een tijd bij de Navajo’s gewoond en hoopt met zijn kennis van de indianencultuur tot Jimmy door te kunnen dringen. Op de divan haalt Jimmy herinneringen, dromen en zijn trauma’s naar boven.

Devereuxs collega’s hebben zo hun bedenkingen bij zijn onalledaagse methodiek. Hij is immers niet eens een echte arts en de vraag is of psychologie van de koude grond de beste manier is om Jimmy weer op de been te helpen. De film, die als werktitel Jimmy P. Psychotherapy of a Plain Indian meekreeg, is gebaseerd op het boek dat de echte George Devereux schreef over zijn behandeling van Picard. Het werk dat in 1951 verscheen, legde door de combinatie van antropologie en intuïtieve psychoanalyse de grondslag voor de zogenaamde etnopsychiatrie, waarbij de oorzaak van psychische problemen wordt gezocht in etnische factoren. Tot op de dag van vandaag blijft de werkwijze die Devereux hanteerde controversieel en dubieus. De twee mannen werden echter hechte vrienden.

videotrailers & clips