How to Describe a Cloud

6,1 details

  • 80 Min
  • Drama
  • Nederland
80 Min Nederland

Wanneer haar moeder blind raakt, moet een jonge muzikante plotseling haar grootstedelijke leventje verlaten en terugreizen naar het kleine eiland waar ze opgroeide. Daar botst haar wetenschappelijke visie op de blindheid met de spirituele benadering van haar oude moeder. Zij stelt dat ze de wereld om zich heen weliswaar niet meer ziet, maar nog altijd evengoed aanvoelt.

Regie
David Verbeek
Cast
Yi-Ching Lu, Huang Lu, Pong-Fong Wu.
Release
25.01.2013
Release NL
17.10.2013

Filmtotaal Recensie

Regie: David Verbeek | Cast: Lu Huang (Liling), Yi Ching Lu (Lilings moeder), Pong-Fong Wu (professor), e.a. | Speelduur: 80 minuten | Jaar: 2013

David Verbeek heeft zijn hart en ziel verpand aan het Verre Oosten. De in 1980 geboren Nederlandse filmmaker vertrok na zijn afstuderen aan de Nederlandse Film Academie naar China. Sindsdien speelt Azië een prominente rol in zijn oeuvre. In 2008 bracht hij zijn tweede speelfilm Shanghai Trance uit, met een hoofdrol voor Tygo Gernandt, waarin west en oost samenkwamen. Opvolgers R U There en Club Zeus speelden zich respectievelijk in Taiwan en China af. Het accent in het werk van Verbeek is geleidelijk verschoven van de blik van een westerling op de oosterse cultuur en gewoonten naar de blik van China op de rest van de wereld. In Verbeeks nieuwste How to Describe a Cloud wordt dit duidelijk in de aanvaring tussen moderne wetenschap en tradities.

Tegenstellingen, op elk denkbare vlak, spelen een grote rol in Verbeeks vijfde speelfilm. Liling is een succesvolle muzikante en DJ die het helemaal heeft gevonden in de grote stad. Door haar broer wordt ze met de neus op de feiten gedrukt. Hun moeder, die ver weg op een eiland woont, is blind geworden. Zelf heeft Lilings moeder er niet zo’n enorme problemen mee. Afgezien van wat praktische problemen put de oude vrouw veel hoop uit het zesde zintuig dat ze naar eigen zeggen heeft ontwikkeld. Liling beziet blindheid louter vanuit het wetenschappelijke perspectief en wordt daarin aangemoedigd door doktoren en een oudere vriend. Door hen wordt Liling aangeraden tegenover haar moeder alles te omschrijven en beschrijven wat haar ogen niet meer kunnen waarnemen. Spiritualiteit en wetenschap botsen net zo zeer als oude tradities en het gejaagde moderne leven.

videotrailers & clips