Nebraska

Nebraska (2013)

Life's not about winning or losing. It's about how you get there in the end.

Het mooiste en ontroerendste drama van Alexander Payne is een roadmovie waarin het fileren van de band tussen een man en zijn familie het ware doel is.
play

7,9 details

  • 115 Min
  • Avontuur
  • Drama
  • Komedie
  • Verenigde Staten
115 Min Verenigde Staten

Alexander Payne, de man achter films als Sideways (2004) en The Descendants, is terug met een nieuwe film: Nebraska. Hoofdrollen zijn er voor Bruce Dern en Will Forte. Dern speelt Woody, een man die ervan overtuigd is dat hij een miljoen dollar heeft gewonnen. Daartoe reist hij van Montana naar Nebraska om het geldbedrag op te halen. David, de zoon van Woody, besluit mee te gaan om erop toe te zien dat zijn vader niet in de problemen komt.

Regie
Alexander Payne
Cast
Bruce Dern, Mary Louise Wilson, Stacy Keach, Rance Howard, June Squibb, Bob Odenkirk, Devin Ratray, Will Forte, Kevin Kunkel, Angela McEwan, Tim Driscoll, Gelndora Stitt, Elizabeth Moore, Dennis McCoig, Ronald Vosta, Tim Driscoll.
Budget
$ 13.000.000
Release
15.11.2013
Release NL
27.02.2014
Release DVD
01.07.2014

Filmtotaal Recensie

Regie: Alexander Payne | Cast: Bruce Dern (Woody Grant), Will Forte (David Grant), June Squibb (Kate Grant), Bob Odenkirk (Ross Grant), Stacy Keach (Ed Pegram), e.a. | Speelduur: 115 minuten | Jaar: 2013

Woody Grant is een dwaze oude gek, die maar wat raaskalt. Van zijn slag lopen er in het universum van Alexander Payne wel meer rond. Maar het is ook een oude man met het hart op de juiste plek. Met een ongekende liefde voor zijn twee zoons en zijn immer mopperende vrouw. Een liefde die trouwens volstrekt wederzijds is, alleen komt het er dikwijls zo rottig uit. Vrouw Kate ziet helemaal niets in het plan van Woody om een vermeende loterijprijs in Nebraska op te gaan halen. Zelfs een blinde ziet dat de oude man het goedgelovige slachtoffer is geworden van een misleidende reclameactie. Maar Woody is vastbesloten en onvermurwbaar. Om de missie naar Nebraska nog een beetje in goede banen te kunnen leiden besluit zoon David dan maar zijn oude vader te begeleiden bij zijn opdracht.

Payne, geboren als Alexander Constantine Papadopoulos, houdt niet van sentiment en al helemaal niet van het foute soort. Vriendschappen en relaties zijn essentieel in het leven van de gewone man, dat besef heeft de eigenzinnige filmmaker ook heus wel. Maar waardering voor elkaar spreek je niet uit. Die laat je tussen veel gekibbel, gesteggel en de regels door aan elkaar merken. Kate is eigenlijk wel blij toe dat ze even van haar geflipte naïeve kerel verlost is. Lekker rustig, want in huis heeft ze ook niets aan hem. Dat ze toch van hem houdt, blijkt als ze afreist naar haar geboortedorp waar ze decennia geleden Woody heeft leren kennen. Het echtpaar leert dan ook gelijk op ondubbelzinnige wijze de moraal van de achtergebleven familie en vrienden kennen. Het vooruitzicht op een fortuinlijk man in hun midden doet dollartekens verschijnen in de ogen van de dorpelingen. Vooral de louche Ed Peegram, ooit Woody's zakenpartner, ziet zijn kans schoon.

videotrailers & clips

alle artikelen (1)

Nebraska Nieuwsberichten