Twenty Feet from Stardom

Twenty Feet from Stardom (2013)

Meet the unsung heroes behind the greatest music of our time.

7,6 details

  • 28 Min
  • Documentaire
  • Muziek
  • Verenigde Staten
28 Min Verenigde Staten

Achtergrondzangers leven in een wereld net achter de spotlight. Hun stemmen brengen harmonie naar de grootste bands van de wereld, maar nooit kregen we een goed beeld van wat voor leven deze zangers hebben. Tot nu.

Alt titel
Twenty Feet from Stardom
Regie
Morgan Neville
Cast
Ray Charles, Lou Adler, David Bowie, Patti Austin, Sheryl Crow, Stephanie 'Stevvi' Alexander, Chris Botti, Todd Boyd, Carole Childs, Amy Christian, Greg Clark, Merry Clayton, Susan Collins, Charlotte Crossley, Kyliyah Clayton.
Budget
$ 1.000.000
Release
14.06.2013
Release NL
28.11.2013
Release DVD
11.03.2014

Filmtotaal Recensie

Regie: Morgan Neville | Cast: Merry Clayton, Darlene Love, Bruce Springsteen, Mick Jagger, David Bowie, e.a. | Speelduur: 91 minuten | Jaar: 2013

“War, children, it’s just a shot away!” De indrukwekkende uithalen in Gimme Shelter van de Rolling Stones zijn misschien wel net zo duidend voor de plaat als de bekende gitaarmelodie. Iconisch voor de muziek uit de jaren zestig, en toch kunnen we er alleen namen als Mick Jagger en Keith Richards aan verbinden, terwijl het toch ook echt die dijk van een vrouwenstem is die het nummer naar een hoger niveau tilt. Nooit stond ze in de spotlights, deze Merry Clayton, net als haar collega’s in het vak. Met de documentaire 20 Feet from Stardom komt daar verandering in. Regisseur Morgan Neville laat achtergrondzangeressen aan het woord, en daar komen fascinerende verhalen uit naar voren.

Alleen al Claytons anekdote over hoe ze de Stones-klassieker inzong is de moeite waard om deze film te zien, over onbekende vrouwen met wereldberoemde stemmen. Te mooi om hier samen te vatten. Zou de zangeres haar verhaal een beetje aan proberen te dikken om meer erkenning te krijgen of de kijker meer te vermaken? Even lijkt het zo, maar wanneer Mick Jagger kort daarna aan het woord komt blijkt er geen woord te zijn gelogen van het wonderlijke relaas. Een muzieknummer dat al decennia zo bekend is, krijgt opeens een nieuwe laag.

videotrailers & clips