Grzeli nateli dgeebi

7,0 details

  • 33 Min
  • Drama
  • Georgië
  • Duitsland
  • Frankrijk
33 Min Georgië

Deze film speelt zich af in de Georgische hoofdstad Tblisi, in 1992. De vrienden Eka en Natia willen hun jeugd achter zich laten en negeren de normen van de samenleving om aan hun turbulente leven te ontsnappen.

Alt titel
In Bloom
Regie
Nana Ekvtimishvili
Simon Groß
Cast
Zaza Salia, Lika Babluani, Mariam Bokeria, Zurab Gogaladze, Data Zakareishvili, Ana Nijaradze, Maiko Ninua, Tamar Bukhnikashvili, Temiko Chichinadze, Berta Khapava, Sandro Shanshiashvili, Endi Dzidzava, Giorgi Aladashvili, Gia Shonia, Marina Janashia.
Release
10.02.2013
Release DVD
18.03.2014

Filmtotaal Recensie

Regie: Nana Ekvtimishvili & Simon Groß | Cast: Lika Babluani (Eka Khizanishvili), Mariam Bokeria (Natia Zaridze), Zurab Gogaladze (Kote), Data Zakareishvili (Lado), Maiko Ninua (Sophiko), e.a.| Speelduur: 102 minuten | Jaar: 2013

Er worden niet bepaald vaak films uit Georgië in de Nederlandse bioscoop uitgebracht, dus wanneer dat wel gebeurt, kun je iets interessants verwachten. In Bloom heeft dit jaar op diverse filmfestivals gedraaid en is daarbij enthousiast onthaald en ook enkele keren in de prijzen gevallen, dus is het geen verrassing dat het de Georgische Oscarinzending voor beste niet-Engelstalige film is. Met de zware concurrentie van veelgeprezen titels als Jagten, The Grandmaster en La Grande Bellezza lijkt een nominatie vrij onwaarschijnlijk, maar niet per se uitgesloten. De film heeft namelijk wel iets weg van het Iraanse A Separation, dat twee jaar geleden in deze categorie zegevierde.

In Bloom speelt zich af in het Georgië van begin jaren negentig, kort na de val van de Sovjet-Unie waar het land deel van uitmaakte. Het is de eerste keer in tachtig jaar dat Georgië onafhankelijk is van Moeder Rusland (en de vorige keer duurde de onafhankelijkheid slechts drie jaar), wat het een moeilijke tijd maakt. Zo zien we al in een van de eerste scènes hoeveel men moet doorstaan om een paar broden te kopen. Hoewel gesitueerd in de hoofdstad Tbilisi gaat de film niet al te diep in op de staat van het land (behalve het jaartal wordt hierover weinig naar de kijker gecommuniceerd), maar wordt een kleinschalig verhaal verteld dat op sommige punten raakt aan de grotere thema’s. In zekere zin verkeert het land in zijn tienertijd, waardoor het worstelt met dezelfde problemen als de veertienjarige meisjes Eka en Natia die centraal staan.

videotrailers & clips