6,6 details

  • 102 Min
  • Drama
  • Romantiek
  • Nederland
  • België
102 Min Nederland

De 13-jarige Bart wordt tot over zijn oren verliefd op de oudere, stadse en uiterst verleidelijke Moniek die net bij hem in het dorp is komen wonen. Als blijkt dat ze ziek is, besluit hij haar te gaan redden. Een universeel verhaal over het beleven van je eerste liefde, opgroeien in de tijd van Grease en het in handen hebben van je eigen lot.

Regie
Pieter Kuijpers
Cast
Jeroen van Koningsbrugge, Huub Stapel, Lies Visschedijk, Ella-June Henrard, Bram van Schie, Michel Sluysmans.
Release
19.12.2013
Release NL
09.01.2014
Release DVD
08.07.2014

Filmtotaal Recensie

Regie: Pieter Kuijpers | Cast: Bram van Schie (Bart Geraedts), Jeroen van Koningsbrugge (Wiel Geraedts), Lies Visschedijk (Gertie Geraedts), Huub Stapel (Sef Janzen), Ella-June Henrard (Moniek), Aäron Roggeman (Peter), e.a. | Speelduur: 102 minuten | Jaar: 2013

Het belangrijkste wapenfeit van Pieter Kuijpers is nog steeds zijn speelfilmdebuut Van God Los, dat inmiddels alweer ruim een decennium achter hem ligt. Niet alleen de ruwe toon viel op, maar het was ook de eerste landelijke speelfilm die grotendeels in het Limburgs gesproken was. Kuijpers werd geboren in het Limburgse Tegelen en balt al zijn jeugdherinneringen van de jaren zeventig waarin hij nog een puber was samen in het melancholische Hemel op Aarde. Kuijpers doet daarmee hetzelfde als zijn inspirator Federico Fellini met Amarcord. Enigszins aangedikt en gedramatiseerd is het resultaat een bitterzoete recapitulatie van een Limburgse jeugd gedomineerd door de eerste verliefdheid, God en Grease.

In wat de boeken in mag als de eerste échte Limburgse speelfilm - een concept waarmee flink wordt gedweept en tot aan de aftiteling wordt doorgevoerd - maken we kennis met de burgerlijke en diepgelovige familie Geraedts. Vader Wiel zit in de elektronica en moeder Gertie past op het huis en vooral de goede zeden. Tussen haar vier muren geen viezigheid, zoals de nieuwste Emmanuelle, terwijl vader zoonlief Bart influistert dat het allemaal heel natuurlijk is. Het geloof is Bart stevig ingepeperd. Hij is misdienaar in de katholieke kerk van zijn oom Sef en zijn schoolgenootjes zuchten als ze het overdreven vrome en brave gedrag van Bart aanschouwen. Dan wordt het dorp verblijd met de komst van een Vlaams gezin, afkomstig uit de grote stad. Bart probeert vriendjes te worden met de zoon van het gezin, de brutale durfal Peter. Maar de jonge puber is nog meer geïnteresseerd in Peters zusje Moniek. Het meisje is ernstig ziek en Bart is vastbesloten om haar te redden. Voor Moniek is Bart bereid door het vuur te gaan.

videotrailers & clips

Hemel op Aarde

acties