Belle (2013)

Een bijzonder Brits kostuumdrama over racisme, slavernij én feminisme, met een mooie hoofdrol voor een zwarte vrouw.
play

6,9 details

 • 104 Min
 • Drama
 • Romantiek
 • Verenigd Koninkrijk
104 Min Verenigd Koninkrijk

De onwettige dochter van gemengd ras van een admiraal van de Royal Navy wordt opgevoed door haar aristocratische oudoom.

Regie
Amma Asante
Cast
James Norton, Matthew Goode, Tom Wilkinson, Emily Watson, Tom Felton, Sarah Gadon, Miranda Richardson, Gugu Mbatha-Raw, Penelope Wilton, Sam Reid, Alan Mckenna, Lauren Julien-Box, Natasha Williams, Cara Jenkins, Timothy Walker.
Budget
$ 10.900.000
Opbrengst
$ 16.505.460
Release
08.05.2014
Release NL
30.07.2015

Filmtotaal Recensie

Regie: Amma Asante | Cast: Gugu Mbatha-Raw (Dido Elizabeth Belle), Tom Wilkinson, (Lord Mansfield), Sarah Gadon (Elizabeth Murray), Emily Watson (Lady Mansfield), e.a. | Speelduur: 104 minuten | Jaar: 2013

Een Brits kostuumdrama over racisme, slavernij én feminisme, met een zwarte vrouw in de hoofdrol, het komt zelden voor. Belle is niet alleen bijzonder vanwege deze elementen, maar ook door de manier waarop regisseuse Amma Asante ze subtiel laat samenkomen in het verhaal van Dido Belle. Belle is een gelaagde verbeelding van hoe de waarde en waardigheid van mensenlevens in het geding komen in een systeem waarin personen als handelswaar geaccepteerd worden. Belle roept daarbij moeilijke vragen op over rassen- en genderverhoudingen in de westerse maatschappij die nog steeds relevant zijn.

Dido, voluit Dido Elizabeth Belle Lindsay, is een zwarte vrouw die in de achttiende eeuw als dochter van een slavin en een Engelse edelman wordt geboren. Haar moeder sterft bij de geboorte, waarna haar vader Dido erkent als zijn (enige) erfgename. Zij groeit vervolgens op bij haar oom, tante en nichtje Elizabeth, terwijl haar vader op zee werkt. Als hij sterft komt Dido, inmiddels bijna volwassen, daardoor in een unieke positie terecht: rijk en vooraanstaand, maar tegelijk zwart in een samenleving die deze huidskleur nog nauwelijks accepteert als menselijk, laat staan adellijk.

videotrailers & clips

alle artikelen (1)

Belle Nieuwsberichten

 • Trailer kostuumdrama 'Belle'

  Trailer kostuumdrama 'Belle'

  Jan-Peter Rook,

  Een waargebeurd verhaal over een onwettige dochter van een admiraal, die haar aandeel had in het beëindigen van de slavernij in Engeland.

FOTOPOSTERS & MOVIESTILLS

Belle

acties