Miele

Miele (2013)

7,1 details

  • 96 Min
  • Drama
  • Italië
  • Frankrijk
96 Min Italië

Irene, ookwel bekend als 'Honey', probeert mensen te helpen die dat het meeste nodig hebben. Op een dag krijgt ze te maken met Grimaldi en zijn onzichtbare kwelling.

Regie
Valeria Golino
Cast
Carlo Cecchi, Roberto De Francesco, Libero De Rienzo, Jasmine Trinca, Gianluca Di Gennaro, Iaia Forte, Ditta Teresa Acerbis, Valeria Bilello, Barbara Ronchi, Vinicio Marchioni, Massimiliano Iacolucci, Claudio Guain, Elena Callegari, Jacopo Crovella, Caterina Fornaciai.
Release
01.05.2013
Release NL
06.03.2014

Filmtotaal Recensie

Regie: Valeria Golino | Cast: Jasmine Trinca (Irene), Carlo Cecchi (Carlo Grimaldi), Libero de Rienzo (Rocco), e.a. | Speelduur: 96 minuten | Jaar: 2013

Meesterlijke films zijn er gemaakt over euthanasie. Wie het goed aanpakt - zoals bijvoorbeeld Alejandro Amenábar met de Spaanse Oscarwinnaar Mar Adentro - kan het onderwerp als kapstok gebruiken om ethische kwesties met sterke emoties te mengen tot een doorvoeld drama. Er zijn meer mooie voorbeelden van te bedenken, een voor een met hoofdpersonen die ondraaglijk lijden, en strijden of kiezen voor een waardige dood. Anders is dat bij het Italiaanse Miele. Hoofdpersoon Irene is zelf niet ziek, maar helpt mensen bij een zelfverkozen einde.

Helemaal nieuw is dat niet in film. In Nederland werd bijvoorbeeld in 2011 nog Code Blue gemaakt, over een zuster die in het ziekenhuis oude mensen (ongevraagd) naar het hiernamaals helpt. Naast een beklemmende, verontrustende film was dat onder de oppervlakte ook een drama over een vereenzaamde vrouw die nergens kan aarden. Verontrustend is Miele niet, maar ook hier is de hoofdpersoon een gepijnigde vrouw met een gammel sociaal leven.

videotrailers & clips