Le Mans '66

Le Mans '66 (2019)

They took the american dream for a ride

Reviews (1)

Mr.Movies

Avatar

Le Mans '66 is een nieuwe sportbiografie geregisseerd door James Mangold de regisseur van Logan en Walk the Line.

In de film wordt de Amerikaanse auto-ontwerper Carroll Shelby (Matt Damon) door autobedrijf Ford gevraagd of hij een raceauto voor het bedrijf wil maken, zodat ze mee kunnen doen aan autoracen om hun bedrijf zo ook in deze autowereld te kunnen sponsoren. Ford hoopt zo ook meer te kunnen concurreren met het autobedrijf Ferrari. Dit proberen ze te doen tijdens de 24 uur Le Mans race. Om een goede kans te maken tegen Ferrari moeten ze ook een passende chauffeur zien te vinden. Carroll stelt voor om de Britse chauffeur Ken Miles (Christian Bale) te vragen om te racen voor Ford. Ken Miles heeft een passie voor auto's en racen, maar is verder wat rebels. Zo lijkt hij niet de geschikte chauffeur om Ford op een positieve manier te promoten met hun merk en nieuwe raceauto's. Shelby en zijn race crew zien wel dat Ken de enige is die een echte kans maakt om de Ford raceauto succesvol te besturen en een echte kans maakt om de race te winnen. Shelby en zijn crew moeten nu beslissen om trouw de regels van Ford te blijven volgen met een andere chauffeur, of om rebels de race met Ken Miles als chauffeur te houden, zodat ze nog een kans maken om de 24 uur Le Mans race te winnen.

Voor een waargebeurd verhaal weet James Mangold de film op een interessante manier te vertellen. Je hoeft ook geen kennis te hebben over auto's autoracen of de waargebeurde gebeurtenissen van Le Mans '66, om het verhaal te kunnen volgen en begrijpen. De nodige informatie krijg je namelijk in de film. Als je wel bekend bent met al of een paar van deze dingen valt er wat meer te genieten van de film, want er zitten genoeg geintjes en komische verwijzingen in de film voor de kenners. De race scenes zijn ook zo gefilmd alsof je als kijker zelf in de auto zit als chauffeur of passagier. Dankzij de geluidseffecten van de racende auto's voelt het ook aan alsof je echt naar een race zit te kijken of tijdens de scenes in de auto je er zelf echt aan meedoet.

De film gaat niet echt om de strijd tussen autobedrijven Ford en Ferrari. Dit maakt wel deel uit van de film, maar de film gaat meer om de strijd die de auto-ontwerper en racer hebben tegen de bestuursleden van het bedrijf, die ze wel tevreden moeten houden. Deze film toont zo mooi hoe mensen soms moeten kiezen om hun passie en eigen gedachte gang te blijven volgen. Of dat ze netjes de regels van het bedrijf en de leidinggevende volgen, ook al moeten ze dan hun passie en eigen ideeën wat aan de kant leggen. Op de race na weten ze ook spanning te maken in de film met de verschillende keuzes waar de personages voor komen te staan. Als kijker weet je meestal niet welke keuze nou het beste is en welke uiteindelijk genomen wordt door de personages. De film laat ook zien hoe zwaar mensen het hebben die wat afwijken van de maatschappij dankzij een mindere gezondheid of een ontwikkelingsstoornis zoals PTSS. Ondanks deze handicaps moeten ze zich toch aan bepaalde regels van de maatschappij zien te houden wat niet altijd even makkelijk voor ze is.

Het acteerwerk is ook goed en geloofwaardig in de film. Christian Bale steelt de film als Ken Miles een auto en race liefhebber, die met kritische ogen kijkt naar hoe anderen hun auto's behandelen of hun racen rijden. Hij weet zijn kritische mening ook op komische manieren te delen met de andere personages in de film. Voor deze rol verdient hij het wel om genomineerd te worden voor verschillende filmprijzen zoals een Oscar. Matt Damon levert ook goed acteerwerk als een auto-ontwerper en later als baas van een race crew, die probeert zowel de rebelse chauffeur als de strenge bestuursleden van Ford tevreden te houden. Hiervoor moet hij wel een van de beide kiezen wat vaak weer tot conflicten leidt. Ondanks dat de twee soms wat tegen elkaar in gaan hebben ze toch een goede chemie dankzij hun gedeelde passie voor auto's en racen. De rest van de cast zoals Josh Lucas, John Bernthal en Ray McKinnon leveren ook passend acteerwerk als leden van de race crew of het bedrijfsbestuur.