Violette (2013)

7,0 details

  • 132 Min
  • Biografie
  • Drama
  • Frankrijk
  • België
132 Min Frankrijk

Violette Leduc is een buitenechtelijk kind, dat geboren werd aan het begin van de vorige eeuw. Ze ontmoette Simone de Beauvoir in de jaren na de oorlog in St-Germain-des-Pres. De twee ontwikkelden een intense relatie die heel hun leven zou duren. Hun verhouding was gebaseerd op een zoektocht naar vrijheid en beide dames zouden dit laten blijken in de boeken die ze schreven.

Regie
Martin Provost
Cast
Fabrizio Rongione, Sandrine Kiberlain, Olivier Gourmet, Emmanuelle Devos, Nathalie Richard, Stanley Weber, Jacques Bonnaffé, Frans Boyer, Catherine Hiegel, Olivier Py, Erwan Creignou, Jean-Paul Dubois, Vincent Schmitt, Nicole Colchat, Jean Toscan.
Release
06.09.2013

Filmtotaal Recensie

Regie: Martin Provost | Cast: Emmanuelle Devos (Violette Leduc), Sandrine Kiberlain (Simone de Beauvoir), Olivier Gourmet (Jacques Guérin), Catherine Hiegel (Berthe Leduc), Jacques Bonnaffé (Jean Genet), e.a. | Speelduur: 132 minuten | Jaar: 2013

Violette Leduc had niet bepaald een makkelijk leven. Geboren als een buitenechtelijk kind in een arm milieu, grootgebracht door een overbezorgde moeder en levend in een tijd van oorlog, had ze behoorlijk wat te verduren. Daar kwam haar seksuele voorkeur voor vrouwen nog bovenop, evenals een enorm inferioriteitscomplex. Dat deze vrouw zich desondanks tot een succesvol schrijfster wist te ontwikkelen, is dan ook een prestatie die een film waard is. Al loop je bij dit soort getroebleerde gevallen wel het risico te eindigen met een film vol ellende en een personage om wie je niets geeft, zoals het Nederlandse Black Butterflies niet al te lang geleden. Gelukkig weet Violette het allemaal vrij goed te doseren.

Violette begint tijdens de Tweede Wereldoorlog, maar geeft hiervan nauwelijks een indicatie. De oorlog vindt elders plaats, buiten beeld. Terwijl Frankrijk zwicht onder de Duitse bezetting scharrelt de titelfiguur haar inkomsten bij elkaar door voedsel te verkopen. Wanneer de oorlog voorbij is, blijft haar leefstijl praktisch hetzelfde. Ze genereert nog steeds haar inkomsten door in te spelen op de heersende schaarste en leeft in een klein appartementje uit het zicht van anderen, stiekem kijkend door sleutelgaten. Deze vrouw zit psychologisch behoorlijk in de knoop en dat merk je aan alles. Wanneer haar schijnhuwelijk met een homoseksuele schrijver ten einde komt, verwijt ze hem dat ook hij haar in de steek laat. Hij is niet de eerste die haar teleurstelt.

videotrailers & clips