St. Vincent (2014)

With neighbours like these, who needs family?

Aangename feelgoodfilm met Bill Murray zoals we hem het liefste zien: knorrig, cynisch, maar met een hartje van goud.
play

6,9 details

  • 102 Min
  • Komedie
  • Drama
  • Verenigde Staten
102 Min Verenigde Staten

De eeuwig cynische oorlogsveteraan Vincent (Bill Murray) is op zijn zachtst gezegd niet blij als hij alleenstaande moeder Maggie (Melissa McCarthy) en haar 12-jarige zoontje Olivier het huis naast hem ziet betrekken. Maar wanneer zijn bankrekening het absolute nulpunt heeft bereikt besluit hij dat wanhopige tijden vragen om wanhopige oplossingen en biedt hij de constant overwerkende Maggie aan om op haar zoon te passen. Zij neemt met lichte tegenzin dit aanbod aan, en al snel leert de zachtaardige Olivier in de avonduurtjes diverse uiteenlopende zaken op het gebied van gokken, vrouwen en andere zaken waar Vincent zich graag mee bezig houdt. Maar is de mopperkont wel echt zo dwars en onaardig als hij lijkt, of schuilt er onder het harde uiterlijk toch ook een andere kant in Vincent?

Regie
Theodore Melfi
Cast
Melissa McCarthy, Bill Murray, Naomi Watts, Terrence Howard, Chris O'Dowd, Lenny Venito, Jaeden Lieberher, Ann Dowd, Scott Adsit, Reg E. Cathey, Deirdre O'Connell, Nathan Corddry, Kimberly Quinn, Donna Mitchell, Dario Barosso.
Release
31.10.2014
Release NL
23.10.2014
Release DVD
06.10.2015

Filmtotaal Recensie

Regie: Theodore Melfi | Cast: Bill Murray (Vincent), Jaeden Lieberher (Oliver), Melissa McCarthy (Maggie), Naomi Watts (Daka), Chris O’Dowd (Brother Geraghty), Terrence Howard (Zucko) e.a. | Speelduur: 102 minuten | Jaar: 2014

”Een heilige is iemand die we eren om de offers die ze maken, en hun inzet in het verbeteren van de wereld”, zo spreekt een van de katholieke leraren van Olivers basisschool. Zijn norse buurman Vincent lijkt op het eerste gezicht op het perfecte voorbeeld van iemand die totaal niet aan deze beschrijving voldoet. De cynische ouwe zuurpruim zuipt er flink op los, vergokt al zijn geld in de paardenraces en gaat al in een van de eerste scènes van bil met een zwangere Oost-Europese prostituee. Met tegenzin stemt Vincent toe om op zijn nieuwe buurjongen te passen, zolang er maar een flinke financiële vergoeding tegenover staat. Toch gaat er vaak meer schuil achter een stuk chagrijn dan we op het eerste oog kunnen zien, luidt de boodschap die Theodore Melfi ons met zijn eerste bioscoopfilm duidelijk maken.

Vanaf het moment dat Oliver de opdracht meekrijgt om een spreekbeurt voor te bereiden over een moderne heilige in zijn omgeving, is er dan ook geen doorgewinterde cinefiel voor nodig om te zien waar het plot heen zal gaan. Films rondom een vriendschap tussen een kind en een chagrijnige oude man zijn er immers meer dan genoeg - Pixars Up, om maar eens een voorbeeld te noemen - en lijken vaak ook wel min of meer volgens hetzelfde stramien te verlopen. Hoewel de afloop daarmee van begin af aan misschien al wel redelijk vast lijkt te staan, is het dan ook vooral de weg ernaartoe die telt.

videotrailers & clips

alle artikelen (1)

St. Vincent Nieuwsberichten

Laatste reacties

rebel1984

"...Top acteer werk van Bill Murray. Echt genoten van deze film met een duidelijke lach en een traan......."

Baski

"...Gisteren in de Sneak (Ehv) gezien. Bill Murray op zijn best, ondanks zijn leeftijd. Een film met e......"

FOTOPOSTERS & MOVIESTILLS

St. Vincent

acties