Stuk! (2014)

5,2 details

  • Drama
  • Nederland
Nederland

Elizabeth wordt gepest en daar heeft ze het moeilijk mee. Ook omdat de leukste jongen van school, Alec, haar nauwelijks ziet staan. Die heeft alleen maar oog voor Riley, zo'n meisje dat alles lijkt te hebben. Maar dan is er plotseling de kans om de rollen om te draaien...

Regie
Steven de Jong
Cast
Yolanthe Cabau van Kasbergen, Tatum Dagelet, Sanneke Bos, Nick Golterman, Hilly Harms, Amin Ait Bihi, Fleur de Lisle, Yldau de Boer, Romke Gabe Draaijer, Mees Bink, Nynke Faber, Rosalinde den Outer, Fedde Hoekstra, Wietske de Jong, Henk Douwsma.
Release
11.06.2014
Release NL
11.06.2014
Release DVD
04.11.2014

Filmtotaal Recensie

Regie: Steven de Jong | Cast: Jackie van Parijs (Lizzy), Yolanthe Sneijder-Cabau (Saar Beerman), Cas Jansen (Michael de Boer), Pleuni Touw (Oma), Rense Westra (Fedde Gerlofs Donia), Elodie Hooftman (Riley), Sanneke Bos (moeder), Leo de Jong (Alec), e.a. | Speelduur: 110 minuten | Jaar: 2014

Hoe wrang ook: pesten is momenteel hot. Of om het wat subtieler en respectvoller te verwoorden: pesten staat gelukkig weer volop in de belangstelling. Jarenlang keken leerlingen en zelfs ouders, die maar moeilijk met hun kroost konden communiceren, de andere kant op. Elke schoolklas kent nu eenmaal een pispaaltje. Maar dat betekent nog niet dat de maatschappij zich neer hoort te leggen bij het bestaan van een pikorde binnen een klas. Gelukkig wordt het argument van schooldirecteuren dat pestgedrag in hun leerfabriek niet voorkomt en dat ze er daarom niets aan hoeven te doen tegenwoordig zelden nog gebezigd. Zelfs de media hebben het belang van het aan de kaak stellen van pesten ontdekt, al zijn hun motieven uitermate dubieus. RTL kreeg onlangs zelfs een rechtszaak te verduren toen bleek dat de zender illegale filmopnamen van pestgedrag de lucht in wilde knallen.

In jeugdseries en in de bioscoop is er altijd wel aandacht geweest voor pestgedrag. In onze Lage Landen bijvoorbeeld recentelijk nog door de degelijke Carry Slee-verfilming Spijt!. Fries Steven de Jong doet een moedige poging om het thema vanuit zijn gezichtspunt te belichten. Aandacht voor de achtergronden van de treiterkoppen of hun motieven is er in zijn Stuk! alleen nauwelijks. Voor onvoorstelbaar veel subthema's en onzinnigheden des te meer. Het kan haast niet anders of De Jong en coscenarist Dick van den Heuvel hebben van schrijfster Judith Visser een lijstje gehad met daarop alle onderwerpen die toch echt aan bod moesten komen bij de verfilming van haar boek. Naast het afvinken van de ontelbare thema's houdt Stuk! het midden tussen jeugddrama en puberthriller. Het is een ernstige constatering dat Yolantha Sneijder-Cabau in haar bijrol van onervaren politierechercheur het minste is van de vele problemen waaronder dit klierepos gebukt gaat.

videotrailers & clips

Laatste reviews

Er zijn nog geen reviews geschreven voor deze film.

Schrijf de eerste review!

Laatste reacties

Elizabethan

"...Gemiste kans. Film begint redelijk tot matig en verandert in slecht: hoofdrolspeelster wordt op nare......"

FOTOPOSTERS & MOVIESTILLS

Stuk!

acties