Regisseur Rithy Panh geeft met kleipoppen een beeld van wat er zich in zijn land heeft afgespeeld. De Cambodjaan kreeg er onlangs een Oscarnominatie voor.
play

7,8 details

  • 92 Min
  • Documentaire
  • Cambodja
  • Frankrijk
92 Min Cambodja

Al jaren is er een zoektocht gaande naar een missende foto. Die is ergens tussen 1975 en 1979 door de Rode Khmer genomen, toen ze regeerden over Cambodja. Op zichzelf kan de foto geen bewijs leveren voor massamoord, maar het geeft wel een beeld tot nadenken, vraagt ons te mediteren en de geschiedenis vast te leggen. Er is gezocht in archieven en oude kranten in de landelijke dorpjes van Cambodja. Vandaag de dag blijkt dat de foto verdwenen is. Eigenlijk bleek er helemaal geen foto te zijn, dus is de foto gecreëerd. De documentaire toont niet de foto noch de zoektocht naar een uniek beeld, maar het beeld van een zoektocht: de zoektocht die cinema mogelijk maakt.

Alt titel
The Missing Picture
Regie
Rithy Panh
Cast
Randal Douc, Jean-Baptiste Phou.
Release
18.05.2013

Filmtotaal Recensie

Regie: Rithy Panh | Speelduur: 92 minuten | Jaar: 2013

Oorlog en onderdrukking staan misschien ver van ons bed, maar er een beeld bij vormen is niet moeilijk. Zelfs bij het Cambodja van de jaren zeventig, ook al is daar nauwelijks beeldmateriaal van. Toch ontbreken er stukken voor de buitenstaander, laat regisseur Rithy Panh zien. Met het indringende The Missing Picture visualiseerde hij zijn eigen herinneringen. Een obscure geschiedenis komt zo iets dichterbij.

Panh was nog een kind toen de legers van de Rode Khmer de macht in zijn geboorteland grepen. We kennen de verhalen, maar het archiefmateriaal uit die periode is schaars. Revolutieleider Pol Pot bepaalde wat er werd gefilmd en hoe dat de wereld in werd gebracht. Alleen de mensen die het daadwerkelijk meemaakten, kennen de details. Panh besefte dat dat niet genoeg was en ging aan de slag.

videotrailers & clips