5,4 details

  • Komedie
  • Nederland
Nederland

1974. Het Nederlandse voetbalelftal heeft net de WK-finale verloren van West-Duitsland. Het hele land rouwt, en uit frustratie gooit Jaap Kooijman de gloednieuwe kleurentelevisie uit het raam.

Regie
Ineke Houtman
Cast
Katja Herbers, Ton Kas, Gerard Cox, Tina de Bruin, Edo Brunner, Huib Rooymans, Walter Crommelin, Joke Bruijs, Tarik Moree, Coby Timp, Sjoerd Pleijsier, Paul van Soest, Alexander Heeren, Justin van Kampen, Jeannette Numan.
Release
10.04.2014
Release NL
10.04.2014
Release DVD
07.10.2014

Filmtotaal Recensie

Regie: Ineke Houtman | Cast: Gerard Cox (Jaap Kooiman), Sjoerd Pleijsier (Simon Stokvis), Joke Bruijs (Nel Kooiman), Coby Timp (Nels moeder), Huib Rooymans (Meneer Harmsen), Edo Brunner (Bas), Ton Kas (Appie), e.a. | Speelduur: 90 minuten | Jaar: 2014

Je zou het niet verwachten, maar er is een frappante overeenkomst tussen The Flintstones en de KRO-serie Toen Was Geluk Heel Gewoon. Zowel de tekenfilmserie over de prehistorische Fred en Wilma Flintstone als de in Rotjeknor gesitueerde komedie over buschauffeur Jaap Kooiman en zijn vrouw Nel zijn namelijk gebaseerd op de Amerikaanse sitcom The Honeymooners. Aanvankelijk volgden de Hollandse makers nog trouw de Amerikaanse scripts, maar de laatste seizoenen werden bedacht en geschreven door hoofdrolspelers Gerard Cox en Sjoerd Pleijsier. Maar liefst zestien seizoenen en tweehonderdzevenentwintig afleveringen werden er gemaakt. Tussentijdse pogingen om een eind te breien aan de nostalgische komedie werden door fans geblokkeerd. In 2009 was de koek echt op en stopte de serie die ophield toen de personages in het jaar 1974 waren beland.

Met de speelfilm wordt de draad weer opgepakt door Omroep Max, grossier in het laten herleven en levendig houden van nostalgie. Ook al richt de omroep zich met kwaliteitsprogramma's niet enkel op de oudjes, in het geval van deze Toen Was Geluk...-speelfilm ontkomt ze haast niet aan een verengde doelgroep. We zijn aanbeland bij de jaren zeventig, waar we vijf jaar geleden nog afscheid hadden genomen van de Rotterdammers. Oranje staat aan de vooravond van de legendarische WK-finale tegen onze oosterburen. Mopperpot Jaap mag van zijn collega's niet meekijken, omdat hij maar moeilijk zijn commentaar voor zich kan houden. Zonder dat hij het weet heeft vriend Simon Jaaps baas meneer Harmsen zo ver gekregen om Jaap te promoveren tot teamchef als het Nederlands Elftal de cup niet pakt. De historie is ons allen bekend en de littekens zijn vier decennia later nog steeds niet geheeld. Tot groepschef schopt Jaap het voorlopig echter niet. Het lot gooit namelijk roet in het eten. Zijn getergde schoonmoeder loopt met haar doodzieke hondje onder het raam door net als de buschauffeur zijn televisietoestel uit pure frustratie over het voetbaldebacle uit het raam sodemietert. Zijn schoonmoeder denkt dat Jaap het op haar heeft gemunt en sleept hem voor het gerecht met de aantijging van moord.

videotrailers & clips

alle artikelen (1)

Toen was geluk heel gewoon: De film Nieuwsberichten

Laatste reviews

Er zijn nog geen reviews geschreven voor deze film.

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij deze film.