Sacro GRA

Sacro GRA (2013)

6,5 details

  • 93 Min
  • Documentaire
  • Italië
  • Frankrijk
93 Min Italië

Gianfranco Rosi reist al meer dan twee jaar in een busje over de gigantische ringweg van Rome, de Grande Raccordo Anulare (GRA). Hij wil onzichtbare werelden en mogelijke toekomsten ontdekken in dit rumoerige gebied. Meerdere mensen komen naar voren, die allemaal iets met de GRA te maken hebben.

Regie
Gianfranco Rosi
Release
19.09.2013
Release NL
15.05.2014

Filmtotaal Recensie

Regie: Gianfranco Rosi | Speelduur: 93 minuten | Jaar: 2013

Als je per auto Rome in of uit wil komen dan ontkom je niet aan de ringweg. De Grande Raccordo Anulare, wat letterlijk het 'grote ringvormige knooppunt' betekent, herbergt een keur aan miniwerelden waar de onoplettende automobilist geen weet van heeft. Menig toerist heeft er nachtmerries aan overgehouden. De Italianen noemen het liefkozend, maar misschien ook wel spottend de Sacro GRA, de 'Heilige GRA'. Maar liefst twee jaar bracht documentairemaker Gianfranco Rosi op en rond de ringweg door. Hij legt de onzichtbare kant van de GRA bloot, ontdekt praktijken die bijna tot het verleden zullen behoren en schetst verontrustende toekomstbeelden. Rosi neemt zijn publiek mee op reis, maar in hoeverre zal het daarin mee kunnen gaan?

De ringweg is enkel een grote gemene deler, die de verschillende microwerelden met elkaar verbindt. De onderlinge samenhang onderzoekt Rosi niet. Hij trapt af met ambulancebroeders die naar een gecrashte auto snellen. De patiënt die ze oppikken, ligt in de kreukels, maar vraagt zich af of hij de dag erop wel weer aan het werk mag. Een concretere link met de GRA valt in deze kabbelende docu niet te vinden. Rosi contrasteert de hectiek van het drukke verkeer met rustigere taferelen. Grazende schaapjes. Een onderzoeker die de palmen die rondom de snelweg groeien onderzoekt op de verwoestende vraatzucht van houtkevers. Een eenzame visser die de laatste paling uit de Tiber vist. Maar ook de intermenselijke relaties, zoals oude Romeinse prostituees die hun klanten opwachten in een aftandse camper.

videotrailers & clips