Encierro 3D: Bull Running in Pamplona

7,2 details

  • 80 Min
  • Documentaire
  • Spanje
80 Min Spanje

Documentaire over de jaarlijkse stierenrennen in Pamplona. Elk jaar vallen er tussen de 200 en 300 gewonden tijdens het bizarre San Fermín.

Regie
Olivier van der Zee
Cast
Jordi Boixaderas, Noel Chandler, Joe Distler, Miguel Angel Eguiluz, Jose Antonio Jimeno, Julen Madina, Miguel Reta, Paco Sanchez, Javier Solano.
Release NL
03.07.2014

Filmtotaal Recensie

Regie: Olivier van der Zee | Speelduur: 80 minuten | Jaar: 2012

Dit jaar vinden van 6 tot en met 14 juli in het Baskische Pamplona de feesten van San Fermín plaatst. Zwaartepunt van de festiviteiten zijn de acht ochtenden die beginnen op 7 juli. Dan vindt dagelijks de ‘encierro’ plaats, het wonderlijke fenomeen waarbij zes stieren en zes ossen op een rennende, veelal mannelijke menigte worden losgelaten. Gedurende slechts enkele minuten wordt het vee over een afstand van negenhonderd meter naar de arena van Pamplona gejaagd. De traditie bestaat al sinds de vijftiende eeuw en kostte de afgelopen honderd jaar aan vijftien mannen het leven. Wat bezielt de duizenden waaghalzen die jaarlijks voor de stieren uitrennen met het risico vertrapt te worden?

De Nederlandse filmmaker Olivier van der Zee kreeg de kans met een jaloersmakende keur aan technische middelen het voor velen onbegrijpelijke fenomeen vast te leggen op film. Over het parkoers werd een kabel gespannen waaraan een high speed 3D-camera werd bevestigd die over de race scheerde. Van der Zee laat daarnaast de fanatiekelingen aan het woord die zelfs vanuit de Verenigde Staten jaarlijks afreizen naar het Noord-Spaanse stadje. Zoals één van hen opmerkt is de encierro voor een buitenstaander een absurde brute praktijk, maar voor de liefhebber is het iets om het hele jaar naartoe te leven. De deelnemers rennen niet uit sensatie, maar uit ontzag voor de stieren.

videotrailers & clips