Two Lives

Two Lives (2012)

She built one life on love, the other on deceit.

Vroeg of laat komen alle geheimen bovendrijven. Ook in de Noorse fjorden.
play

6,8 details

  • 97 Min
  • Drama
  • Thriller
  • Duitsland
  • Noorwegen
97 Min Duitsland

Katrine is opgegroeid in Oost-Duitsland en nu sinds twintig jaar woonachtig in Noorwegen. Ze is een oorlogskind: het resultaat van een kortstondige relatie tussen een Noorse vrouw en een Duitse soldaat in de Tweede Wereldoorlog. Katrine leidt een gelukkig leven, maar dat wordt ruw door elkaar geschud als een advocaat haar dwingt te getuigen in een proces tegen de Noorse staat.

Alt titel
Zwei Leben
Regie
Georg Maas
Judith Kaufmann
Cast
Liv Ullmann, Dennis Storhøi, Ken Duken, Sven Nordin, Rainer Bock, Juliane Köhler, Christian Steyer, Ursula Werner, Jürgen Rißmann, Julia Bache-Wiig, Vicky Krieps, Thomas Lawinky, Klara Manzel, Ralf Dittrich, Mathias Harrebye-Brandt, Ellen Brigitte Winthe.
Release
19.10.2012
Release NL
17.07.2014

Filmtotaal Recensie

Regie: Georg Maas | Cast: Juliane Köhler (Katrine Evensen Myrdal), Liv Ullmann (Ase Evensen), Sven Nordin (Bjarte Myrdal), Ken Duken (Sven Solbach), Julia Bache-Wiig (Anne Myrdal), e.a.| Speelduur: 97 minuten | Jaar: 2012

De Scandinavische thriller zit al geruime tijd in de lift en wint daarmee zienderogen terrein op de Britse detective en de Duitse krimi. Dat deze Noord-Europese landen zo productief zijn in het afleveren van duister materiaal, is opvallend omdat ze wereldwijd vooral bekendstaan om hun welvaart, veiligheid en vriendelijke bevolking. Fictie lijkt hun uitlaatklep en zodoende is het jaarlijkse aantal moorden in literatuur ongeveer tien keer hoger dan in werkelijkheid. Een geregeld terugkerend thema dat mogelijk enig inzicht biedt in de morbide fascinatie, is dat van geheimen die onder de oppervlakte van de beschaving sluimeren. In Scandinavië schuilt het kwaad in iedereen en zijn het vooral de onopvallende brave buurmannen die eraan toegeven. De op feiten gebaseerde Noors-Duitse productie Zwei Leben speelt hier niet alleen effectief op in, maar laat ook zien dat deze angst niet geheel ongegrond is.

Zwei Leben wisselt al heel vroeg van genre. Wat aanvankelijk begint als een spionagethriller in Oost-Duitsland kort na de val van de Berlijnse Muur, slaat na een sprongetje van enkele dagen terug in de tijd om in een familiedrama. De twee genres blijven echter niet gescheiden, maar vloeien gaandeweg steeds meer in elkaar over. Centraal staat Katrine, een vrouw van halverwege de veertig die aan de Noorse kust een gelukkig leven leidt met haar moeder, man, dochter en kleindochter, maar van wie gaandeweg duidelijk wordt dat ze in haar verleden genoeg narigheid heeft meegemaakt. Ze is namelijk geboren tijdens de Tweede Wereldoorlog, als gevolg van een relatie tussen een Noorse vrouw en een Duitse soldaat. Niet de beste manier om op aarde te komen, maar helaas is het daarna nog wat verder bergafwaarts gegaan: de nazi’s hadden immers de vervelende gewoonte dergelijke kinderen naar Duitsland te halen.

videotrailers & clips