Wiplala

Wiplala (2014)

Tinkeln macht den Meister (Tinkle creates masters)

Wederom een zeer geslaagde Annie M.G. Schmidt-verfilming uit de koker van producent Burny Bos. Eigentijds maar toch heerlijk nostalgisch.
play

6,3 details

  • 100 Min
  • Avontuur
  • Familiefilm
  • Nederland
100 Min Nederland

Op een dag ontdekt de zevenjarige Johannes Blom achter een pot pindakaas een klein mannetje dat Wiplala heet en kan toveren. Als Wiplala de familie Blom per ongeluk net zo klein maakt als hijzelf is, begint een groot avontuur. Kunnen ze ooit weer normaal worden?

Regie
Tim Oliehoek
Cast
Geza Weisz, Peter Paul Muller, Jack Wouterse, Cas Jansen, Peter Van den Begin, Mamoun Elyounoussi, Hans Kesting, Ferdi Stofmeel, Kee Ketelaar, Pepijn Cladder, Paul Kooij, Manoushka Zeegelaar Breeveld, Sasha Mylanus, Marjan Luif, Wil van der Meer, Dic van Duin, Maurice Nathan Weert, Sander Huisman, Gabbi Lieve van Waveren, Christel de Laat.
Release
19.11.2014
Release NL
19.11.2014
Release DVD
24.03.2015

Filmtotaal Recensie

Regie: Tim Oliehoek | Cast: Geza Weisz (Wiplala), Peter Paul Muller (Meester Blom), Sasha Mylanus (Johannes), Kee Ketelaar (Nella Della), Paul Kooij (Arthur Hollidee), Marjan Luif (Emilia), Cas Jansen (dokter Vink), Jack Wouterse (Gemeenteambtenaar), e.a. | Speelduur: 93 minuten | Jaar: 2014

Het is een bekend gegeven dat de in Zeeland geboren Annie Maria Geertruida Schmidt niet uitzonderlijk dol was op kinderen, maar des te meer op alcohol en sigaretjes. Toch is ze het bekendst geworden van haar kinderboeken, naast de vele gedichten, toneelstukken en liedteksten die ze voor volwassenen schreef. Schmidts zoon Flip van Duijn heeft zich ontfermd over het oeuvre van zijn beroemde moeder. Van Duijn heeft het kinderschrijfwerk van Schmidt toevertrouwd aan Burny Bos en zijn productiemaatschappij. Het heeft geleid tot een reeks zeer geslaagde verfilmingen van jeugdsentiment als Minoes, Abeltje en Pluk van de Petteflet. Wiplala is na Jip en Janneke waarschijnlijk het populairste kinderwerk van Annie M.G. dat nog niet naar het grote doek was vertaald.

Burny Bos regisseert nooit zelf. Dit keer vertrouwde de succesvolle producent de regie toe aan Tim Oliehoek die, laten we eerlijk zijn, wel weer eens een succesje kon gebruiken. Oliehoek mag tevreden en wellicht opgelucht achterover leunen. Naast het uitstekende bronmateriaal weet de Vet Hard-regisseur zich verzekerd van een uitstekende cast, aansprekende speciale effecten en een prachtige art direction. Hij heeft het verhaal van de toverende - pardon: tinkelende - kabouter - pardon: Wiplala - naar de tegenwoordige tijd weten te vertalen zonder al te veel afbreuk te doen aan de sfeer en nostalgie van Schmidts oorspronkelijke schrijfsels.

videotrailers & clips