Richard Jewell

Richard Jewell (2019)

Based on the true story of the 1996 Atlanta Bombing.

Reviews (1)

Mr.Movies

Avatar

Richard Jewell is een nieuw biografisch drama geregisseerd door Clint Eastwood, de regisseur van Unforgiven en Million Dollar Baby.

De film gaat over de Amerikaanse beveiliger Richard Jewell (Paul Walter Hauser). In 1996 worden de Olympische Spelen in Amerika gehouden. Richard krijgt hier werk bij de beveiliging. Tijdens een bijbehorend concert ontdekt Richard dat er een bom ligt rondom het concert. Richard weet er voor te zorgen dat er geen grote chaos ontstaat en zo weet hij talloze levens te redden. Richard wordt zo gezien als een held. Ondanks zijn heldhaftige acties wordt Richard door de FBI en later ook door journalisten als de hoofdverdachte gezien die zelf de bom geplaatst heeft. Door deze slechte publiciteit wordt Richard zo ineens in plaats van een held als een terrorist gezien. Om zijn onschuld te bewijzen schakelt Richard de hulp in van de onafhankelijke anti-establishment advocaat Watson Bryant (Sam Rockwell). Samen gaan de twee de zware strijd in de rechtbank aan tegenover de FBI die met vele journalistische bewijzen Richard de gevangenis in probeert te krijgen.

Deze film toont goed hoe iets als valse informatie een held snel in een schurk kan doen veranderen. Dit laat zien hoe het nieuws dingen als een rechtszaak kan beïnvloeden ook al zitten ze er soms naast. Vaak doen journalisten dit om het volk te informeren, maar ook om er zelf van te profiteren. Hierdoor kan hun ego soms wat te groot worden, waardoor ze de feiten niet altijd even goed nachecken en zo toch verkeerde informatie met een bevolking of de gehele wereld delen. Deze film laat ook goed zien hoe een organisatie zoals de FBI te werk gaat om een verdachte te laten bekennen, ook al hebben ze geen genoeg bewijzen. Zo proberen ze je als kijker met deze film te leren dat je niet alles moet geloven wat justitie of het nieuws je verteld zonder zelf ook wat onderzoek te doen.

Het acteerwerk wordt ook goed gedaan in de film. Andere acteurs zoals Leonardo DiCaprio en Jonah Hill waren ook geïnteresseerd in het spelen van de Richard Jewell rol. Door hun drukke schema's hebben ze de rol niet kunnen spelen, maar beide acteurs zijn wel bij de film gebleven als producers. Uiteindelijk is de rol toch naar Paul Walter Hauser gegaan, die de rol op een goede en passende manier heeft neergezet. Hij komt goed over als een aardige man die iedereen probeert te helpen zonder dat hij er iets voor terug wil. Het kan dan wel treurig zijn om zo'n goed iemand onderuit te zien gaan door de politie en het nieuws. Sam Rockwell doet het ook goed als Richard Jewell zijn advocaat die zijn naam probeert te zuiveren. Hiervoor moet hij Richard zelfs dwingen minder aardig of behulpzaam te zijn tegenover anderen zoals politiemensen.