Richard Jewell

Richard Jewell (2019)

Based on the true story of the 1996 Atlanta Bombing.

Eastwood heeft zijn perfecte personage gevonden: een vergeten Amerikaanse held die niet zwart-wit te krijgen is.
play

7,1 details

  • 131 Min
  • Drama
  • Biografie
  • Misdaad
  • Verenigde Staten
131 Min Verenigde Staten

Richard Jewell, geregisseerd door Clint Eastwood, is gebaseerd op een waargebeurd verhaal en laat zien wat er gebeurt als de waarheid het slachtoffer wordt van wat als feit wordt gepresenteerd. “Er ligt een bom in Centennial Park. Jullie hebben dertig minuten.” Richard Jewell wordt wereldwijd bekend als de beveiliger die bij de bomaanslag in Atlanta in 1996 het explosief vindt. Dankzij zijn snelle handelen worden talloze levens gered. Maar binnen een paar dagen wordt de man die zo graag politieagent was geworden de belangrijkste verdachte van de FBI. Hij wordt door zowel pers als publiek aan de schandpaal genageld en zijn leven wordt verwoest. Jewell roept de hulp in van de onafhankelijke anti-establishment-advocaat Watson Bryant en houdt vol dat hij onschuldig is. Maar als Bryant probeert de naam van zijn cliënt te zuiveren, wacht hem een zware strijd tegen de gecombineerde krachten van de FBI en de lokale autoriteiten.

Regie
Clint Eastwood
Cast
Mike Pniewski, Ian Gomez, Kathy Bates, Wayne Duvall, Sam Rockwell, Jon Hamm, Niko Nicotera, Olivia Wilde, Elizabeth Keener, Nina Arianda, Paul Walter Hauser, Randall P. Havens, Deja Dee, David Shae, Mitchell Hoog, David Lengel, Grant Roberts, Charles Green, Ryan Boz, Ronnie Allen.
Release
20.11.2019
Release NL
05.03.2020
Release DVD
17.06.2020

Filmtotaal Recensie

Regie: Clint Eastwood | Scenario: Billy Ray | Cast: Paul Walter Hauser (Richard Jewell), Sam Rockwell (Watson Bryant), Olivia Wilde (Kathy Scruggs), Kathy Bate (Bobi Jewell), Alex Collins (Max Green), e.a. | Speelduur: 131 minuten | Jaar: 2020

Tijdens de Spelen van 1996 in Atlanta ontplofte een bom in Centennial Olympic Park. Een vrouw stierf aan de rondvliegende bomspijkers, een toegesnelde cameraman aan een hartaanval. Beveiligingsbeambte Richard Jewell was de held die een groter bloedbad voorkwam. Drie dagen lang althans. Op de vierde dag kopte de Atalanta Journal dat de FBI de bomontdekker ook als bomlegger zag.

Hoogstwaarschijnlijk onterecht veranderde Jewell plotsklaps van held in paria. De pers en daarmee heel Amerika veroordeelde de vaderlandslievende goedzak nog voor de inkt van zijn boekcontract droog was. Jewell is de typische Eastwood-held: Amerikaans, beschimpt en vergeten. En op het witte doek tegelijk invoelbaar en afstandelijk.

videotrailers & clips

alle artikelen (10)

Richard Jewell Nieuwsberichten