Gluckauf (2015)

Back to back on the mean streets

Gefocust psychologisch drama over een complexe vader-zoonrelatie. Volledig gesproken in het Limburgs.
play

7,1 details

  • 102 Min
  • Misdaad
  • Drama
  • Nederland
102 Min Nederland

Lei is een dolende vijftiger, die onderaan de sociale ladder leeft en er alles aan moet doen om in leven te blijven. Hij is vooral bang om zijn zoon, Jeffrey, kwijt te raken. Maar als Jeffrey er achter komt dat zijn vader een enorme schuld heeft bij een gangster, doet hij wat elke liefhebbende zoon zou doen: zijn vaders schuld op zich nemen.

Regie
Remy van Heugten
Cast
Johan Leysen, Ali Ben Horsting, Bart Slegers, Vincent van der Valk, Joy Verberk, Rilana Hyndycz, Tygo Bussemakers, Martijn Crins, Sandra Dierx, Har Smeets, Kiki van Aubel, Jacques Lucassen, Dimitri Ivanov, Wahid Abdelouahad Sanouji, Mathijs van Kessel, Janno Franssen, Sabir Alhaft, Melle Leurs, Jan ten Haaf, Nico de Vries, Ton Jegerings, Renate Reinders.
Release
29.01.2015
Release NL
29.01.2015

Filmtotaal Recensie

Regie: Remy van Heugten | Cast: Bart Slegers (Lei), Vincent van der Valk (Jeffrey), Johan Leysen (Vester), Joy Verberk (Nicole), e.a. Speelduur: 101 minuten | Jaar: 2015

"Gluckauf", riepen de mijnwerkers uit Zuid-Limburg in lang vervlogen tijden om elkaar zo een behouden terugkeer boven de grond te wensen. De tijden zijn veranderd. In de zuidelijkste provincie van Nederland zijn de mijnen gesloten. Slechts een enkele afgetakelde lift in het troosteloze licht glooiende Limburgse landschap herinnert nog aan het bedrijvige mijnbouwverleden. Filmmaker Remy van Heugten schetst met zijn Gluckauf een somber beeld van een sociaal milieu waarin een bikkelharde overlevingsstrijd woedt, zelfs op het introverte vlak. Deze uitzichtloze wereld zou naadloos passen in het werk van de gebroeders Dardenne, maar met deze vergelijking doe je het werk van Van Heugten ook tegelijk tekort. Met het Limburgs sociaal-realisme lijkt een nieuw subgenre geboren te zijn dat zich nauwelijks een betere debutant kan wensen.

Natuurlijk zijn er meer projecten uit de provincie op te noemen, maar Van God Los richtte zich primair op het bendeleven en excessief gedrag en Hemel op Aarde op jeugdsentiment en religie. Centraal in dit geheel in Limburgs dialect gesproken drama staat de subversieve relatie tussen een vader en zoon. Met veel machtsvertoon, een rokende blaffer en gierende banden wordt zoon Jeffrey in de proloog door vader Lei bij zijn moeder weggehaald. Een scène later is de jongen volwassen en gaat hij met zijn vader op jacht. Dat is nog het moment waarop Jeffrey tegen Lei opkijkt. Het zal echter niet lang meer duren voordat de rollen omdraaien. Lei zakt steeds verder weg in het maatschappelijk drijfzand, terwijl zijn zoon zich met een lokale onderwereldfiguur inlaat en zich voor diens karretje laat inspannen. Terwijl Lei overal, het vaderschap incluis, een chaos van maakt, doet zijn zoon het op alle denkbare, doch veelal criminele vlakken uitstekend. Zelfs de dames willen meer happen, al biedt een nieuw vriendinnetje voor Jeffrey tevens een kans en een communicatieve opening voor Lei.

videotrailers & clips

alle artikelen (1)

Gluckauf Nieuwsberichten

Laatste reviews

Er zijn nog geen reviews geschreven voor deze film.

Schrijf de eerste review!

Laatste reacties

johnwayne

"...IJzersterk drama met prima acteerwerk. Deze kleine film verdient het om gezien te worden...."

Gluckauf

acties