Coming Home (2014)

109 Min China

Coming Home vertelt het verhaal van een Chinese dissident (Chen). Van de jaren twintig tot en met de jaren negentig krijgen we te zien hoe hij wordt gedwongen te trouwen en daartoe besluit naar Amerika te vluchten. Als hij uiteindelijk terugkeert naar China, wordt hij naar een werkkamp gestuurd.

Alt titel
Gui lai
Regie
Yimou Zhang
Cast
Li Gong, Daoming Chen, Ni Yan, Tao Guo, Peiqi Liu, Huiwen Zhang, Bai Qing Xin, Jia-yi Zhang, Feng Zu, Jiali Ding, Chun Li, Xiaoyi Chen.
Release
16.05.2014
Release NL
18.12.2014
Release DVD
21.04.2015

Filmtotaal Recensie

Regie: Zhang Yimou | Cast: Gong Li (Feng Wanyu), Chen Daoming (Lu Yanshi), Zhang Huiwen (Dandan) e.a. | Speelduur: 111 minuten | Jaar: 2014

Zhang Yimou kreeg nogal wat kritiek te verduren door zijn strakke regie van de openings- en slotceremonie van de Olympische Zomerspelen van 2008 in Beijing. De kritiek richtte zich niet eens zozeer op het vakmanschap dat de drieënzestigjarige filmregisseur afleverde, maar meer op de mensenrechtensituatie in China, de haast fascistisch precieze choreografieën en natuurlijk op het meisje dat kennelijk te lelijk was en werd vervangen door een playbackend leeftijdsgenootje. De keuze voor Zhang stond eigenlijk buiten kijf. Het is een filmmaker die zijn sporen ruimschoots heeft verdiend en met grote spektakelfilms als het visueel overdonderende Hero, House of Flying Daggers en Curse of the Golden Flower ook zijn weg naar het westen wist te vinden. Wat je ook van de Spelen en de achtergrond vindt, Zhang was de ideale man voor de klus.

Als belangrijke vertegenwoordiger van de vijfde generatie Chinese filmmakers maakte Zhang in eigen land naam met kleine, vaak sociaal beladen drama’s, maar altijd prachtig geschoten. Zhang heeft nooit teruggedeinsd voor maatschappijkritiek, wat hem in China een discutabele reputatie heeft opgeleverd. Dit was een man die de autoriteiten in de gaten moesten houden. Met zijn twintigste speelfilm Coming Home keert de cineast terug naar zijn roots. Het prachtig klein gehouden Coming Home is gebaseerd op de roman The Criminal Lu Yanshi en vertelt het schrijnende verhaal van dissident Lu Yanshi die jaren moet slijten in een strafkamp. De focus ligt grotendeels op zijn vrouw, de timide en bescheiden Feng Wanyu en hun dochter Dandan. We volgen meer dan zestig jaar van hun levens. Als Lu Yanshi weet te ontsnappen probeert hij in het geheim contact te zoeken met zijn familie. Zijn dochter herkent haar vader niet eens. Twintig jaar later komt de man vrij, om vervolgens zijn vrouw aan te treffen die lijdt aan een ernstige vorm van geheugenverlies.

videotrailers & clips

alle artikelen (1)

Coming Home Nieuwsberichten

Laatste reacties

Mark

"...Mja, je bent een beetje onzeker en je weet niet wat je wil. Friet zonder balls is het dus...."

Frietgezicht

"...[quote=Mark]Als je twijfelt zou ik deze toch wel aanraden want het is wel een hele goede film alleen......"

Coming Home

acties