DVD RELEASE

Elvis (2022)

Reviews (1)

Mr.Movies

Avatar

Elvis is een nieuwe muzikale biografie over de Amerikaanse zanger Elvis Presley. De film is geregisseerd deels geschreven en geproduceerd door Baz Luhrmann, de regisseur van Australia en The Great Gatsby.
De film gaat over het leven van Elvis Presley (Austin Butler) die op jonge leeftijd opgroeide in Memphis in de staat Tennessee. Hier kwam hij in aanraking met de muziek, stijl en cultuur van de Afro-Amerikanen van de staat. Dit heeft hem geïnspireerd tot zijn passie voor muziek en dans. Elvis wist zo als blanke jongen een eigen combinatie van deze verschillende muziekstijl en dansbewegingen te maken. Hierdoor werd hij als snel populair bij de jeugd van verschillende culturen en afkomst.
Wanneer Colonel Tom Parker (Tom Hanks) hoort over het succes en populariteit van Elvis besluit hij hem te bezoeken en dit succes zelf te ervaren. Zo biedt hij zijn hulp en diensten aan, aan Elvis om hem te helpen als muziekmanager. De Colonel weet Elvis zo echt om te toveren tot een merk en naam in de wereld waarmee ze beide goed verdienen. Elvis en zijn familie zijn blij dat Elvis dankzij de Colonel zo succesvol is geworden. Toch merken sommige dat de Colonel ook misbruik maakt van Elvis en zijn talenten. Zolang Elvis hier niet onder komt te lijden houden ze zich stil. Wanneer Elvis zowel fysiek en lichamelijk minder begint te worden, zit hij te diep in de contracten vast waardoor hij nog moeilijk zonder problemen kan stoppen.
Baz Luhrmann weet deze biografie op een goede en interessante manier over te brengen. Hij toont goed hoe Elvis voor vele veranderingen in de muziekindustrie en wereld heeft gezorgd, die tegenwoordig nog steeds hierdoor beïnvloed worden. Naast deze positieve kanten laat hij ook goed de meer duistere kanten van de muziekindustrie zien die nu nog steeds actueel zijn. Zo toont hij hoe muziekmanagers en platenmaatschappijen de artiesten zelf als producten zien en zo gebruiken om er vooral zelf geld mee te verdienen, zonder rekening te houden met fysieke of lichamelijke status van hun artiesten. Artiesten verliezen zo veel van hun vrijheid en eigen ideeën, maar krijgen zo wel weer goed betaalt. Zo toont de film zowel de positieven als negatieve kanten van het artiestenleven. Waar ze ondanks hun succes en roem vaak toch nog een ellendig en eenzaam leven kunnen leiden.
Baz Luhrmann zorgt ook voor een mooie creatieve overgang tussen de scenes, die ook wat overkomen op de stijl van Elvis. Ondanks de speelduur van bijna twee uur en veertig minuten komt de film dankzij het goede en passende tempo nooit als langdradig over, of dat je de lange speelduur echt aanvaard tijdens de film. Verder brengt hij goed de tijd waarin het verhaal zich afspeelt geloofwaardig over door een passende filmset en kleding van de filmcast.
Het acteer, zang en danswerk wordt op een passende manier door de filmcast gedaan. Vanuit de vele acteurs die auditie gedaan hebben voor de rol van Elvis hebben ze er goed aan gedaan om uiteindelijk Austin Butler te hebben gecast voor de rol. Ondanks dat hij een mindere bekende acteur is vergeleken met andere acteurs die de rol ook wilde spelen, weet Austin Butler op een goede manier over te komen als Elvis. Austin Butler en Elvis zijn ook echt 16e neven van elkaar, want Elvis zijn vader en Austin zijn moeder delen gemeenschappelijke voorouders. Austin weet de looks, dansbewegingen en het zangwerk op een passende manier over te brengen zonder over te komen als een simpele imitatie van Elvis. Omdat Rami Malek voor zijn rol als Freddie Mercury een Oscar wist te winnen, kan Austin Butler ook wel een Oscarnominatie verwachten.
Naast Austin Butler levert Tom Hanks ook goed acteerwerk. Het is bijzonder om Tom Hanks eens een rol te zien spelen zoals deze, want Tom Hanks staat meer bekend als een aardige behulpzame man in Hollywood. Met deze rol weet hij goed iemand neer te zetten die meer gebruik van anderen probeert te maken voor zijn eigen financiële succes zonder hiervoor zelf verder veel te hoeven doen.