Cruella (2021)

Brilliant. Bad. A little bit mad.

Reviews (1)

Mr.Movies

Avatar

Cruella is een live-action verfilming over het oorsprong verhaal van het personage uit de 101 Dalmatiërs animatie en eerdere live-action film en boek. De film is geregisseerd door Craig Gillespie, de regisseur van I, Tonya en The Finest Hour.

De film gaat over Estella (Emma Stone) een armzalig meisje, die vooral als dief door het leven gaat. Als gezien wordt dat Estella een goede smaak voor mode heeft, wordt ze door een Barones (Emma Thompson) aangenomen bij haar modebedrijf. Hier weet ze dankzij haar rebelse manier van mode de Barones te imponeren, maar dankzij haar dit gedrag riskeert ze ook haar baan te verliezen als ze niet oppast. Om toch met de Barones te kunnen concurreren begint ze met een alter ego als Cruella een eigen modebedrijf. In de strijd tussen de twee modebedrijven leert Cruella geheimen die haar leven doen veranderen.

Met deze live-action film probeert Disney net zoals ze met Maleficent deden een Disney schurk op een andere manier naar voren te brengen. Dit kan voor het publiek die Cruella als schurk kent weer even wennen zijn, want het personage wordt in een modern jasje gestopt en speelt meer een antiheld dan een echte schurk. Zo heeft Cruella in deze film bijvoorbeeld een goede band met de meeste honden. Dit kan wat vreemd overkomen voor mensen die haar uit de klassieke animatie of de eerdere live-action film van 101 dalmatiërs kennen. Ze komt uiteindelijk haast meer over als een Disney prinses dan een Disney schurk.

Het verhaal komt verder wat langdradig over, omdat er verschillende verhaallijnen in een film lijken te zijn samengesmolten. Er is ook door vijf mensen aan het script gewerkt wat door de rommeligheid van bepaalde aspecten van het verhaal valt terug te zien. Ze hadden de film best wat kunnen inkorten door bijvoorbeeld het onderdeel van Cruella haar kindertijd uit de film te laten. Op een enkele plottwist na is de film ook wel wat aan de voorspelbare kant.

De kern van de film gaat meer om de modestrijd tussen de twee modebedrijven. Zo komt de film wat over als de film The Devil Wears Prada, waar een beginnend iemand het in de mode probeert op te nemen met de mode expert boven haar. Zo is de film vooral vermakelijk voor mensen die van mode of de modewereld houden. Een paar van de beste aspecten in de film zijn dan ook de kostuumontwerpen en het haar en Make-up stijlen van de personages.
Ook wordt er leuk gebruik gemaakt van de filmsets. De sets komen namelijk geloofwaardig over alsof ze echt in de jaren 70 zijn. Verder worden de sets ook goed gebruikt voor de modeshows van beide modebedrijven.

De soundtrack van de film is wel wat simpel gedaan, want in plaats van een echte soundtrack maken ze meer gebruik van passende 70’s punk en funk muziek. Ondanks dat de muziek zo bekend en vermakelijk overkomt, is het ook wel een excuus om eenvoudig met de soundtrack van de film om te gaan.

Het acteerwerk wordt goed gedaan door de filmcast. Alleen is het probleem dat het hoofdpersonage vanuit een andere hoek in de film naar voren wordt gebracht. Emma Stone heeft meer het uiterlijk van Cruella, maar mist toch de persoonlijkheid hoe het personage bekend is. De bekende Cruella persoonlijkheid wordt eigenlijk beter door Emma Thompson naar voren gebracht. Zo weet Emma Thompson de film meer te stelen dan Emma Stone. De rest van de filmcast speelt meer personages die ook voorkwamen in andere versies van films waar het Cruella personage ook in voorkomt en dienen meer als ondersteunde of komische rollen