Cruella (2021)

Brilliant. Bad. A little bit mad.

De iconische Disney-schurk krijgt de Maleficent-behandeling: scherpe randjes eraf, intrigerende ontstaansgeschiedenis erbij.
play

6,7 details

  • 134 Min
  • Komedie
  • Misdaad
  • Verenigde Staten
  • Verenigd Koninkrijk
134 Min Verenigde Staten

Cruella speelt zich af tegen de achtergrond van het Londen uit de jaren ’70. In de film volgen we de jonge zwendelaar Estella, een slimme en creatieve jongedame die vastberaden is om bekend te worden met haar mode-ontwerpen. Ze raakt bevriend met een paar jonge boeven, die het verlangen naar onheil in haar erg waarderen en samen bouwen ze een leven op in de straten van Londen. Op een dag wordt Estella’s talent voor ontwerpen ontdekt door Barones von Hellman, een verwoestend chique en angstaanjagend haute modelegende, gespeeld door tweevoudig Oscarwinnaar Emma Thompson (Howards End, Sense & Sensibility). Maar hun relatie zet bepaalde zaken en onthullingen in gang en zal er uiteindelijk voor zorgen dat Estella haar slechte kant omarmt en de rauwe, modieuze en wraakzuchtige Cruella wordt.

Regie
Craig Gillespie
Cast
Emma Stone, Emma Thompson, Mark Strong, Paul Walter Hauser, Jamie Demetriou, Emily Beecham, Kayvan Novak, Joel Fry, John McCrea, Paul Bazely, Andrew Leung, Ed Birch, Kirby Howell-Baptiste, Michelle Greenidge, Haruka Abe, Abraham Popoola, Chloé Booyens, Linette Beaumont, Dylan Lowe.
Release
18.05.2021
Release NL
05.06.2021
Release DVD
08.10.2021

Filmtotaal Recensie

Regie: Craig Gillespie | Scenario: Dana Fox, Tony McNamara, Aline Brosh McKenna, Kelly Marcel, Steve Zissis | Cast: Emma Stone (Estella / Cruella), Emma Thompson (de barones), Joel Fry (Jasper), Paul Walter Hauser (Horace), John McCrea (Artie), e.a. | Speelduur: 134 minuten | Jaar: 2021

Gezien de huidige recyclemanie van Disney viel het te verwachten dat vroeg of laat 101 Dalmatiërs aan de beurt zou zijn voor een speelfilmbewerking. Alleen stuit dat plan op een complicerende factor: die versie bestaat al. Midden jaren negentig maakte Disney een vrij rechtlijnige remake van de animatiefilm uit 1961, waarvan het succes kon worden afgelezen in de plotseling omhoogschietende verkoopcijfers van dalmatiërs. De film zelf was niet bepaald een cineastisch hoogtepunt, maar achteraf beschouwd een onschuldige familiefilm die weliswaar inspeelde op de goede herinneringen aan de animatiefilm, maar niet elk brokje jeugdsentiment op cynische wijze uitbuitte, zoals de recentere Disney-remakes. Troefkaart van die film was Glenn Close als de iconische schurk Cruella de Vil, die in de marketing alle aandacht kreeg en ook als enige terugkeerde voor een vervolg. Logisch dus om voor een nieuwe variant van dit verhaal dit personage nog wat centraler te stellen.

Aldus vertelt Cruella de ontstaansgeschiedenis van het titelpersonage en krijgen we te zien hoe zij opklimt van eenzaam weeskind naar de koningin van een mode-imperium. Niet per se in de vorm van een prequel (daarvoor zijn er net wat te veel tegenstrijdigheden), maar eerder als een losse hervertelling die de bekende verhaalelementen wat door elkaar husselt. Zo zijn de kleine criminelen die Cruella in eerdere versies inhuurde om de dalmatiërpuppy's te vangen ditmaal haar gelijkwaardige partners-in-crime, met wie ze een soort Dickensiaans oplichterstrio vormt. Maar hoe goed ze ook is in het criminele vak, uiteindelijk is het de Londense modewereld waarin ze een plek voor zichzelf wil uitbeitelen. Ze weet zich als ontwerpster al snel in de kijker te spelen, maar helaas blijkt haar grote voorbeeld haar grote vijand, waardoor ze haar criminele vrienden nog niet geheel vaarwel kan zeggen.

alle artikelen (32)

Cruella Nieuwsberichten

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij deze film.

Plaats de eerste reactie!

Cruella

acties