Borders

Borders (2013)

6,7 details

  • 87 Min
  • Documentaire
  • Nederland
87 Min Nederland

Wie van Afrika naar Europa vlucht moet zich door keiharde grensgebieden werken. Geweld, uitbuiting en uitputting liggen op de loer. Een jonge Nigeriaanse heeft het in Nederland aan den lijve ondervonden. Ooit betaalde ze veel geld om naar Nederland te komen, maar ze werd onder valse voorwendselen de prostitutie in gelokt, en in de asielzoekerscel waar ze nu is beland kan ze enkel constateren: "Ik ben geen crimineel, maar ze behandelen me als vuilnis”. Jacqueline van Vugt reisde naar Afrika en observeerde de grenzen die tussen Nigeria en de Europese Unie liggen: van Nigeria naar Niger, naar Burkina Faso, naar Senegal en zo verder noordwaarts. Bij iedere grens treft ze talloze mensen die dromen van een beter leven en hun zinnen hebben gezet op het beloofde land Europa.

Regie
Jacqueline van Vugt

Filmtotaal Recensie

Regie: Jacqueline van Vugt | Speelduur: 87 minuten | Jaar: 2013

In de opening van de documentaire Borders wordt een donkere vrouw door twee bewakers naar buiten geleid. Ze zegt iedereen gedag en loopt opgewekt het gebouw uit. Tenminste, zo lijkt het. Echt opgewekt kan deze Nigeriaanse nooit zijn. Wanneer ze haar verhaal begint te vertellen, blijkt hoe wrang haar situatie eigenlijk is.

Zestien jaar geleden kwam ze vol goede moed naar Nederland, op zoek naar een betere toekomst. Maar alles liep anders. Al snel werd haar paspoort afgenomen, raakte ze vijfendertigduizend dollar kwijt en belandde ze in de prostitutie. Een asielzoekerscentrum was het volgende station. En in de opening van Borders blijkt dat ook meteen de eindhalte. Zonder iets te hebben misdaan, wordt ze na al die tijd weer teruggestuurd naar Nigeria. Terug bij af.