De Overgave (2014)

2,1 details

  • 90 Min
  • Drama
  • Nederland
90 Min Nederland

Eva is een leuke eigenzinnige jonge vrouw. Ze werkt in een café en haar droom is zangeres worden. Op een dag vraagt de beroemde acteur Erik of ze samen met hem de hoofdrol wil spelen in een film. Er is nog geen script, alleen het boek De Overgave Van Floor. Wil ze samen met hem kijken hoe ze samen de twee personages in het boek zouden kunnen gaan spelen? Dat is het begin van hun onstuimige relatie, waarbij ze steeds verder op zoek gaan naar hun eigen fantasieën en grenzen...Uiteindelijk leidt het tot een verrassend einde, waarin Eva eindelijk het geheim van het “Fifty shades mysterie” ontdekt: Want waarom hebben zoveel Nederlandse vrouwen afgelopen jaar de Fifty Shades gekocht? In de film lopen 'werkelijkheid' en verhaallijn van "De Overgave van Floor" op een bijzondere manier door elkaar.

Regie
Paul Ruven
Cast
Ellen Ten Damme, Dave Mantel, Rick Engelkes, Sheena Tchai, Dave Roelvink, Richard Kemper, Carly Wijs.
Release
21.08.2014
Release NL
21.08.2014
Release DVD
12.05.2015

Filmtotaal Recensie

Regie: Paul Ruven | Cast: Sheena Tchai (Eva), Rick Engelkes (Tim), Dave Mantel (John), Carly Wijs (Tanja), Ellen ten Damme (Elly), e.a. | Speelduur: 96 minuten | Jaar: 2014

De Vijftig Tinten Grijs-hype is een opvallend fenomeen. De drie erotische boeken van debuterend auteur E.L. James werden weliswaar gekraakt door literaire critici, maar groeiden toch uit tot wereldwijde bestsellers. Wat echter opvalt, is dat ondanks het succes maar weinig mensen oprecht lijken te hebben genoten van de romantische sm-avonturen van Anastasia Steele en Christian Grey. De algehele consensus bij eenieder die een of meerdere van de boeken heeft gelezen, lijkt er immers een van onverschilligheid: slecht geschreven erotische pulp die qua niveau nauwelijks uitstijgt boven dat van de gemiddelde doktersroman. Een perfect voorbeeld van een 'guilty pleasure' of toch gewoon slimme marketing van de uitgever? Mogelijk kan de onvermijdelijke verfilming die volgend jaar uitkomt een en ander ophelderen. Tot die tijd moeten we het stellen met het amateuristisch in elkaar geflanste De Overgave, dat op cynische wijze op de hype poogt in te spelen.

Het succes van James’ boeken heeft namelijk gezorgd voor Nederlandse navolging: de zogenaamde Floor-trilogie. Het eerste deel daarvan, De Overgave van Floor, heeft geleid tot deze film. Aangezien bovengetekende niet bekend is met het bronmateriaal, valt niet te zeggen hoe trouw de film is aan het boek, maar een korte blik op de achterflap leert dat de personages daarin andere namen, andere leeftijden en andere beroepen hebben. De reden voor de afwijking lijkt te zijn dat regisseur Paul Ruven een soort metatekstueel spelletje wil spelen. De Overgave van Floor wordt in de film namelijk opgevoerd als een nog te verschijnen boek dat moet worden bewerkt tot een speelfilm.

videotrailers & clips

Laatste reviews

Er zijn nog geen reviews geschreven voor deze film.

Schrijf de eerste review!

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij deze film.

Plaats de eerste reactie!

FOTOPOSTERS & MOVIESTILLS

De Overgave

acties