Difret

Difret (2014)

Hartverscheurend verhaal over een veertienjarig meisje dat door haar aanstaande man wordt ontvoerd en hem tijdens een ontsnappingspoging doodt. Ethiopische Oscarinzending.
play

6,6 details

  • 99 Min
  • Drama
  • Biografie
  • Misdaad
  • Historisch
  • Ethiopië
  • Verenigde Staten

Een slimme, veertienjarige tiener is op weg naar huis van school als ze gekidnapt wordt door enkele mannen op paarden. De moedige Hirut grijpt naar een wapen en probeert te ontsnappen maar per ongeluk schiet ze haar verloofde neer. In haar dorp is het een gewoonte om ontvoering toe te passen binnen het huwelijk en dit is zelfs één van de oudste tradities van Ethiopië. Meaza Ashenafi, een machtige en volhardende advocate, komt van de stad om Hirut te verdedigen met als argument dat het zelfverdediging was. Meaza moet keuzes maken; ze wil haar baan niet verliezen maar als ze alles volgens het boekje doet ontstaat de kans dat ze Hirut's leven niet kan redden.

Regie
Zeresenay Mehari
Cast
Meron Getnet, Tizita Hagere, Rahel Teshome, Haregewine Assefa, Mekonen Laeake, Brook Sheferaw, Abel Abebe, Shitaye Abraha, Genene Alemu, Semahegn Alemu, Teferi Alemu, Deribwork Assefa, Hiwot Assefa, Yohannes Belay, Mehret Belete, Getachew Debalke, Yeneneh Engedawok, Tewodros Jembere.
Release
25.09.2014
Release NL
21.05.2015

Filmtotaal Recensie

Regie: Zeresenay Mehari | Cast: Meron Getnet (Meaza Adhenafi), Tizita Hagere (Hirut Assefa), e.a. | Speelduur: 99 minuten | Jaar: 2014

Drie uur rijden zorgt voor een wereld van verschil. Dat blijkt wel uit de traditionele, moralistische en culturele opvattingen van het Ethiopische platteland. In de hoofdstad van het Oost-Afrikaanse land, Addis Abeba, hebben vrouwen een vergelijkbare maatschappelijke positie als mannen, worden ze niet op jonge leeftijd uitgehuwelijkt en is seks voor het huwelijk niet een schande. Dat is wel anders op het platteland. Daar wordt een meisje van veertien dat luistert naar de naam Hirut ontvoerd en verkracht door haar toekomstige echtgenoot. ‘Telefa’ heet deze wrede traditie, waarbij de verkrachting overigens optioneel is. Het slimme meisje voor wie de toekomst nog open lag, weet te ontsnappen en jaagt uit pure paniek en overlevingsdrang een kogel door haar onvrijwillig aangewezen aanstaande. De dorpsbevolking zweert wraak en vindt dat Hirut moet worden begraven naast haar slachtoffer. Ze is ook nog eens zwanger geworden en is haar leven niet meer veilig omdat ze door haar dorp verstoten is.

Het is lastig voor te stellen, maar dit gebeurde bijna twintig jaar geleden echt in Ethiopië. De zaak van het meisje naar wie Hirut gemodelleerd is deed behoorlijk wat juridisch en maatschappelijk stof opwaaien. Het proces dat erop volgde plaveide de weg voor de discussie over eeuwenoude maar inhumane en vrouwonterende tradities en de positie van de vrouw in modern Ethiopië. De kwestie werd aangegrepen door de ideologische advocate Meaza Ashefani die het meisje tegen alle adviezen in besluit bij te staan. Alle middelen die tot haar beschikking staan worden door de juriste aangewend. Van het optrommelen van de media tot het aanpakken van de politiek, Ashefani schuwt geen enkel middel om haar recht te halen. Maar ze ondervindt hierbij tegenwerking van allerlei kanten. De politiecommissaris die Hirut vasthoudt, twijfelt over de leeftijd van het meisje en regelt zelf wel even een arts die op basis van haar boezem al wel kan vertellen dat Hirut zeker bijna achttien moet zijn. Het lukt Ashefani niet eens om het meisje naar een ziekenhuis te krijgen en haar zo aan haar verwondingen te laten helpen.

videotrailers & clips