Master of the Universe

7,0 details

  • 88 Min
  • Documentaire
  • Oostenrijk
  • Duitsland
88 Min Oostenrijk

Op een leegstaande verdieping van een bank in Frankfurt vertelt de Duitse voormalig investment banker Rainer Voss openhartig over de hypnotiserende dagelijkse praktijk van financiële dienstverlening, waarmee hij soms miljoenen dollars per dag verdiende. Net als veel andere jonge handelaren maakte Voss tijdens de kapitalistische gloriedagen in de jaren tachtig een bliksemcarrière waarin weinig vragen gesteld werden en de kansen tot in de hemel reikten. Tegen het decor van glanzende kantoorflats slentert de inmiddels ontslagen vijftiger wat beschroomd over de verlaten handelsvloer en door de lege vergaderzalen en blikt hij terug op die voorbije, megalomane tijden – alsof Wall Street’s Gordon Gekko terugkeert op de plaats delict. Met zijn zes tot acht beeldschermen waande ook Voss zich destijds een master of the universe die met één druk op de knop invloed uitoefende aan de andere kant van de wereld. Maar de wereld werd steeds minder overzichtelijk, gevolgen werden onvoorspelbaar, tot ten slotte de luchtbel uiteenspatte. Naast persoonlijke ontboezemingen laat Voss ook zijn licht schijnen op de huidige economische situatie in Europa, en verklaart hij waarom banken niet gauw van koers zullen veranderen of ooit transparant te werk kunnen gaan. Een uniek, maar ontmoedigend inkijkje in deze wereldvreemde branche.

Regie
Marc Bauder
Cast
Rainer Voss.
Release
07.11.2013
Release NL
02.10.2014

Filmtotaal Recensie

Regie: Marc Bauder | Speelduur: 88 minuten | Jaar: 2013

Er is geen beroepsgroep die momenteel meer onder vuur ligt dan bankiers. De demagogische sentimenten liegen er niet om. Bankmannetjes zijn schaamteloze zelfverrijkers met immense bonussen die onverantwoordelijke risico's nemen met publiek en privaat geld en de belastingbetaler ervoor op laten draaien. Het zijn veelgehoorde karakteriseringen, die wellicht wat nuancering behoeven, maar die zeer lastig te bestrijden zijn omdat de vertegenwoordigers van de beroepsgroep zelf maar geen aanstalten lijken te maken om hun imago op te vijzelen of hun levens te beteren. Sinds de financiële crisis waar we nu langzaam uit opkrabbelen worden de topbankiers verantwoordelijk gehouden voor veel maatschappelijke en sociale problemen. Klopt er nu echt wat van deze beweringen of zijn de bankiers enkel spillen in een uitermate complex corrupt systeem? Een ex-bankier doet in de documentaire Master of the Universe een boekje open.

De Duitse Rainer Voss is door de wol geverfd en door schade en schande wijzer geworden. Hij heeft inmiddels het bankierschap vaarwel gezegd en is gaan rentenieren. Openhartig vertelt hij over de praktijken waaraan hij jarenlang zonder enige aarzeling meewerkte. Inmiddels ligt de 'dealing room' waar hij zijn kunstjes opvoerde er somber en verlaten bij. Omringd door betonnen bastions van het financiële hart van Duitsland vertelt hij zijn verhaal. Met zijn schaapjes op het droge heeft hij er weinig moeite om zijn praktijken uit de doeken te doen. Voss gold binnen zijn bedrijf als een uniek talent. De doorbraak van elk toptalent is het doorhalen van een nacht op het kantoor. Je baas moet het idee hebben dat je de enige geschikte man bent voor die ene klus die je leven voorgoed verandert. Hij kan helemaal niet meer om je heen als je twee nachten op rij je eigen bed niet ziet. Als je echt talent bezit dan maakt je leeftijd al helemaal niet uit.

videotrailers & clips