Lilting

Lilting (2014)

Meeslepend en ontroerend Brits-Cambodjaans drama over twee verloren zielen die rouwen om het verlies van een dierbare zonder dat ze elkaar kunnen verstaan.
play

6,5 details

  • 86 Min
  • Drama
  • Romantiek
  • Verenigd Koninkrijk
86 Min Verenigd Koninkrijk

Een moeder rouwt in Londen om de vroegtijdige dood van haar zoon. Haar wereld is ingestort en wordt nog meer verstoord door de aanwezigheid van een vreemdeling. Ze begrijpen elkaar niet en moeten aan de hand van een vertaler hun herinneringen aan de man van wie ze allebei zielsveel hielden reconstrueren.

Regie
Hong Khaou
Cast
Peter Bowles, Pei-pei Cheng, Ben Whishaw, Morven Christie, Andrew Leung, Naomi Christie.
Release
07.08.2014
Release NL
16.04.2015
Release DVD
09.06.2015

Filmtotaal Recensie

Regie: Hong Khaou | Cast: Ben Whishaw (Richard), Pei-Pei Chang (Junn), Andrew Leung (Kai), Naomi Christi (Vann), Peter Bowles (Alan), e.a. | Speelduur: 86 minuten | Jaar: 2014

De zachtaardige Kai is een echt moederskindje. Het heeft hem dan ook veel moeite gekost om zijn moeder, voor haar eigen bestwil en als tijdelijke oplossing, in een verzorgingstehuis onder te brengen. De Cambodjaans-Chinese Junn wil haar zoon het liefst voor haarzelf. Ze heeft het dan ook niet zo op Kais ‘huisgenoot’ Richard. Op een middag komt Kai zijn moeder opzoeken. Hij heeft het aanbod van Richard om hem met de auto te komen brengen afgeslagen en heeft de bus gepakt. Het bezoek heeft als doel om zijn moeder uit te nodigen voor een etentje waarbij Kai haar dan vervolgens een belangrijke mededeling moet doen. Terwijl Kai op het bed ligt en met zijn moeder babbelt over haar opbloeiende romance met de Britse Alan komt een verzorgster binnen om een peertje van een schemerlamp te vervangen. Ze ziet Kai niet liggen op het bed. Hij is er ook helemaal niet. Junns zoon is namelijk omgekomen bij een aanrijding terwijl hij op de bus terug naar huis zat te wachten.

In het hartverscheurend ontroerende Lilting waarvoor debuterend regisseur Hong Khaou afgelopen winter een BAFTA-nominatie als veelbelovend talent in de wacht sleepte, beleeft Junn haar laatste ontmoeting met Kai keer op keer. Hong voedt de kijker steeds met nieuwe informatie, waardoor de herbeleving steeds een nieuwe emotionele lading meekrijgt. Richard, een hoofdrol van Ben Whishaw, doet er alles aan om het Junn naar de zin te maken. Hij huurt een tolk in zodat de vrouw met haar nieuwe vlam kan communiceren. Maar tegelijkertijd zorgt dit er ook voor dat Richard met Junn kan communiceren over het verlies van Kai. Richard was namelijk niet enkel Kais huisgenoot, maar de twee hadden al vier jaar lang een relatie. Het rouwproces gaat gepaard met het onthullen van Kais grote geheim dat hij met een andere man samenleefde. Richard en Junn kunnen zelfs met de tolk maar moeilijk met elkaar communiceren. Juist door dit moeizame contact en de problematische communicatie weet Hong prachtig spel uit zijn acteurs te halen, dat doet denken aan het vroege werk van vakbroeders Wong Kar-Wai en Zhang Yimou.

videotrailers & clips