Bethlehem

Bethlehem (2013)

When you are playing both sides, who do you trust?

6,6 details

  • 99 Min
  • Drama
  • Thriller
  • Israël
  • Duitsland
  • België
99 Min Israël

Razi is een officier van de Israëlische geheime dienst. Hij is goed bevriend met de Palestijnse informant Sanfur. Sanfur is de jongere broer van een hooggeplaatste Palestijnse militant. Razi heeft hem aangeworven toen hij pas 15 was en ontwikkelde een zeer nauwe, bijna vaderlijke band met hem. Nu 17, probeert Sanfur een evenwicht te vinden tussen de eisen van Razi en de loyaliteit tegenover zijn broer, want hij leidt een dubbelleven van liegen en bedriegen tegen beiden. Wanneer de Israëlische geheime dienst ontdekt hoe diep Sanfur betrokken is bij de activiteiten van zijn broer, wordt Razi geconfronteerd met een onmogelijk dilemma.

Regie
Yuval Adler
Cast
Tarik Kopty, Tsahi Halevi, Shadi Mar'i, Hitham Omari, Michal Shtamler, George Iskandar, Yossi Eini, Dudu Niv, Irad Rubinstain, Ibrahim Saqallah, Karem Shakur, Efrat Shnap, Slmnham, Ali Wakad, Penina Mezei.
Release
26.09.2013
Release NL
18.12.2014

Filmtotaal Recensie

Regie: Yuval Adler | Cast: Tsahi Halevi (Riza), Shadi Mar’i (Sanfur), Hitham Omari (Badawi), Tarik Kopty (Ibrahim), e.a. | Speelduur: 99 minuten | Jaar: 2013

Het conflict in het Midden-Oosten is zo complex dat er zelfs na tien jaar geschiedenisboekjes lezen geen touw aan vast te knopen valt. De pijn, haat en verdriet zit bij zowel de Palestijnen als de Israëliërs zo diep dat een oplossing verder weg lijkt dan ooit. ‘De Israëliërs willen vrede en ons land,’ wordt er in de Palestijnse media geroepen in de heftige oorlogsthriller Bethlehem, ‘maar allebei kan niet,’ zo wordt eraan toegevoegd. Debuterend filmmaker Yuval Adler doet zijn stinkende best om geen partij te kiezen in een vertroebeld en bitter conflict waarin geen goede en slechte partijen zijn. Zowel de werkwijze van de Israëlische geheime dienst als de Palestijnse strijders, al dan niet vertegenwoordigd in terroristische groepen, worden verbeeld. Hun missies zijn zo diffuus dat het publiek dat niet is ingelezen confuus de bioscoopzaal uitloopt.

En de bedoelingen van de filmmaker waren nog wel zo goed. In de openingstekst legt hij ons uit dat de geheime dienst gebruikt maakt van Palestijnse infiltranten in onder meer de Westelijke Jordaanoever. Geheimagent Riza is in dienst van de veiligheidsdienst Sjien Beet (tegenwoordig ook wel bekend als Sjabak) die zich bezighoudt met (contra)spionage. Een jaar of twee geleden heeft hij de toen vijftienjarige Palestijnse Sanfur gerekruteerd. Ontdekking van de geheime spionage in en om het Palestijnse Bethlehem zou deze Sanfur duur kunnen komen te staan. Een lotgenoot is gruwelijk gemarteld en vermoord toen diens geheime praktijken aan het licht kwamen. Maar de dappere jongen komt in een steeds lastiger pakket te zitten als zijn oudere broer Ibrahim wordt opgejaagd door de Israëliërs in verband met de vermeende betrokkenheid bij een bloederige aanslag in het centrum van het tien kilometer noordelijker gelegen Jeruzalem.

videotrailers & clips