Une nouvelle amie

6,7 details

  • 105 Min
  • Drama
  • Frankrijk
105 Min Frankrijk

Claire is een jonge vrouw, die in een diepe depressie raakt, als haar beste vriendin onverwachts overlijdt. Maar ze vindt haar levenslust opnieuw terug wanneer ze een onverwacht geheim over de echtgenoot van haar overleden vriendin ontdekt.

Alt titel
The New Girlfriend
Regie
François Ozon
Cast
Romain Duris, Aurore Clément, Jean-Claude Bolle-Reddat, Isild Le Besco, Anaïs Demoustier, Raphaël Personnaz, Zita Hanrot, Alex Fondja, Jonathan Louis, Bruno Pérard, Claudine Chatel, Anita Gillier, Pierre Fabiani, Mayline Dubois, Anna Monedière.
Release
05.11.2014
Release NL
18.12.2014
Release DVD
14.04.2015

Filmtotaal Recensie

Regie: François Ozon | Cast: Romain Duris (David/Virginia), Anaïs Demoustier (Claire), Raphaël Personnaz (Gilles), Isild Le Besco (Laura), e.a. | Speelduur: 105 minuten | Jaar: 2014

Het serieuzere werk van François Ozon komt op de keper beschouwd beter uit de verf dan zijn lossere of humoristische producties. De getalenteerde Fransman weet feilloos het hart te raken bij thema’s als familiebanden, vriendschappen, ziekte en de eindigheid van het bestaan. Met drama’s als Sous le Sable, Le Temps Qui Reste en Le Refuge maakte de veelzijdige regisseur grote indruk. Vrijer werk als de Engelstalige soapromantiek van Angel en de komedie Potiche neigen naar overdreven karikaturen. Deze tweedeling wordt maar weer eens bevestigd door Ozons bewerking van een kort verhaal van Ruth Rendell. In Une Nouvelle Amie (Een Nieuwe Vriendin) draait alles om de verkleedpartijtjes van een weduwnaar.

In de basis is dit lichtvoetige drama al behoorlijk vergezocht en zelfs wat lachwekkend. Dan moet je als filmmaker van behoorlijk goede huize komen om hier nog wat fatsoenlijks van te brouwen. Het uitgangspunt van een man die na het verlies van zijn vrouw uit de kast komt als travestiet nog even daargelaten, rijdt Ozon al een scheve schaats met het neerzetten van de belangrijkste verhoudingen van de hoofdpersoon. In een haastige terugblik wordt de jarenlange vriendschap tussen Claire en Laura geschetst. De meiden waren onafscheidelijk en de klassieke vier handen op één buik. Laura was de mannenverslindster die maar met haar vingers hoefde te knippen om een kerel te scoren. Claire was het muurbloempje, maar desondanks was er sprake van een gelijkwaardige hechte vriendschap. Dat kunnen we nog wel opmaken uit de introductie. Van Laura krijgen we verder niet veel meer te weten, want Une Nouvelle Amie opent met haar begrafenis en een grienende Claire die een speech houdt.

videotrailers & clips