5,2 details

  • 90 Min
  • Drama
  • Nederland
90 Min Nederland

2 november 2004, even na 9 uur in de ochtend. Op het hoofdkantoor van de AIVD in Leidschendam gaan alle alarmbellen af: het bericht komt binnen dat in Amsterdam Theo van Gogh is vermoord, en even later dat de dader Mohammed Bouyeri heet. Vooral die laatste mededeling doet de hectiek ten kantore toeslaan, want die naam kennen ze bij de dienst maar al te goed. En hij is niet de enige. Feitelijk kennen ze alle leden van wat de pers de “Hofstadgroep” is gaan noemen. Sterker: met menig lid onderhoudt de dienst nauwe contacten. Wat is er gebeurd? Hoe kon het dat ze niet in de gaten hadden dat Bouyeri, toch een centrale figuur in hun onderzoek, met dat plan rondliep? En dat hij het kon uitvoeren zonder dat de dienst het in de gaten had? Of is er meer aan de hand?

Regie
Thomas Korthals Altes
Cast
Susan Visser, Pierre Bokma, Johan Leysen, Lotje van Lunteren, William Hope, Gerson Oratmangoen, Mike Reus, Tijn Docter, Ali Cifteci, Petra Laseur, Joris Smit, Merijn de Jong, Cendy Onstein.
Release
02.10.2014
Release NL
02.10.2014

Filmtotaal Recensie

Regie: Thomas Korthals Altes | Cast: Susan Visser (Ellen Maas), Johan Leysen (Sybrand van Hulst), Merijn de Jong (Olaf ), Mike Reus (David), Tijn Docter (Joop) e.a.| Speelduur: 90 minuten | Jaar: 2014

Toen Theo van Gogh op 2 november 2004 werd vermoord, verkeerde hij juist in de afrondende fase van zijn film 06/05. Deze thriller verkende het idee dat de moord op aspirant-politicus Pim Fortuyn een samenzwering zou zijn geweest. Hoewel Van Goghs naam destijds dagelijks in het nieuws was en er opvallende gelijkenissen waren tussen de moorden op de cineast en de politicus, liep het publiek nauwelijks warm voor de film. Mogelijk omdat men even de buik vol had van moord en schimmige achterkamertjespolitiek, maar misschien ook wel omdat Theo van Gogh als regisseur slecht in de markt lag. Helaas had Van Gogh enkele hechte vrienden die zich sindsdien te pas en te onpas in de media hebben uitgelaten over diens leven en vooral zijn dood. Tien jaar later zijn ze blijkbaar nog steeds niet klaar, dus wordt het hele samenzweringsriedeltje opnieuw afgedraaid. Ditmaal met Theo van Gogh als lijdend voorwerp.

2/11 - Het Spel van de Wolf is geschreven door Theodor Holman en Gijs van de Westelaken, met wie Van Gogh niet alleen bevriend was, maar ook geregeld samenwerkte. De titel die hun film draagt, spiegelt die van Van Goghs laatste productie, wat al direct duidelijk maakt wat ze pogen te bepleiten: 2 november is een datum die bij iedere Nederlander in het geheugen gegrift moet staan, net zoals 6 mei. Opvallend genoeg wordt dat ook ditmaal gedaan middels een lichtelijk ongepast leesteken; datumnotatie doen we het Nederlands namelijk doorgaans met een liggend streepje. Maar ja, zonder schuine streep lijkt het natuurlijk niet genoeg op het ‘Amerikaanse equivalent’ 9/11…

videotrailers & clips

Laatste reviews

Er zijn nog geen reviews geschreven voor deze film.

Schrijf de eerste review!

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij deze film.

Plaats de eerste reactie!

FOTOPOSTERS & MOVIESTILLS

2/11 Het spel van de wolf

acties