Good Kill

Good Kill (2014)

If you never face your enemy, how can you face yourself.

De moderne manier van oorlogvoeren gebeurt vanuit de luie stoel in een container in Nevada. Majoor Tom Egan mist de spanning. Het publiek van Good Kill waarschijnlijk ook.
play

6,5 details

  • 102 Min
  • Drama
  • Thriller
  • Verenigde Staten
102 Min Verenigde Staten

Een voormalig straaljagerpiloot is nu een dronepiloot. Elke dag vecht hij vanuit een klein gebouw tegen de Taliban, waarna hij terug naar huis kan en ruziet met zijn vrouw en kinderen. Steeds meer begint hij het gevoel te krijgen meer vijanden te creëren op deze manier, dan te doden.

Regie
Andrew Niccol
Cast
Ethan Hawke, Bruce Greenwood, January Jones, Zoë Kravitz, Jake Abel, Dylan Kenin, Stafford Douglas, Michael Sheets, Sachie Capitani, Ross Shaw, Fatima El Bahraquy, El Khttabi Abdelouahab, Ryan Montano, Zion Rain Leyba, Chakir Faiz.
Release
15.05.2015
Release NL
28.05.2015
Release DVD
29.09.2015

Filmtotaal Recensie

Regie: Andrew Niccol | Cast: Ethan Hawke (Tom Egan), Zoë Kravitz (Vera Suarez), Bruce Greenwood (Jack Johns), January Jones (Molly Egan), Jake Abel (Zimmer), e.a. | Speelduur: 102 minuten | Jaar: 2014

"Splash. Good Kill." Het is steevast de afsluiting van een geslaagde militaire actie waarbij weer een terrorist van de Taliban met één druk op de knop is uitgeschakeld. Het bloed spat in pixels van het beeldscherm, terwijl het duizenden kilometers verderop daadwerkelijk door het zand vloeit. Uit een container op een militair terrein dat in de rook van Las Vegas is opgetrokken, klinkt de kreet frequent. De oorlogsvoering van het Amerikaanse leger is het afgelopen decennium ingrijpend veranderd. Met de komst van de drone is het niet langer strikt noodzakelijk om als militair je doel te bereiken door in een tank te klimmen of plaats te nemen in een gevechtsvliegtuig. Het belangrijkste wapen is de joystick geworden en oorlogen worden uitgevochten vanuit de luie stoel. Voor een buitenstaander lijkt er nauwelijks nog een onderscheid te bestaan tussen wat de soldaten in Vegas doen en het spelen van een computergame.

Er kleven nogal wat ethische complicaties aan de moderne manier van oorlogsvoeren. Het leger rekruteert niet enkel meer onder sportieve mannen met militaire ambities maar gaat ook de whizzkids en gamers af. Kolonel Jack Johns verzekert de toekomstige scherpschutters dat het geen Playstation is waarmee ze te maken zullen krijgen, maar dat het gaat om echte slachtoffers van vlees en bloed. Dat moeten de toekomstige joystickmilitairen zich voortdurend realiseren al is het programma waarmee ze werken wel gebaseerd op de Xbox. De grootste bezwaren waar voormalig Air Force-piloot Tom Egan mee worstelt zijn niet zozeer moralistisch van aard, maar de majoor mist het echt veldwerk. Dit gevoel wordt alleen nog maar versterkt als de CIA Egan en zijn mensen opzadelt met een opdracht in Jemen, waarbij vele onschuldige slachtoffers dreigen te vallen.

videotrailers & clips

alle artikelen (4)

Good Kill Nieuwsberichten