Patria (2014)

4,9 details

  • Drama
  • Oorlog
  • Nederland
Nederland

Arthur Knaap is een Nederlands-Indische jongen die tijdens de Eerste Wereldoorlog als soldaat van het Vreemdelingenlegioen in de loopgravenoorlog terechtkomt. Vanuit de loopgraven schrijft hij emotionele brieven over de strijd en de tijdgeest. Deze brieven hebben als uitgangspunt gediend voor Patria.

Regie
Klaas van Eijkeren
Cast
Ricardo Esser, Gabriel van Eekelen, Tijs Huys, Timothy Flohr, Pascal Vugts.
Release
25.09.2014

Filmtotaal Recensie

Regie: Klaas van Eijkeren | Cast: Ricardo Esser (Sjarrel), Timothy Flohr (Arthur Knaap), Dennis van Hout (Isaac van Ghent), Tijs Huys (Jules), Eric van Soelen (Kapitein ‘t Hart), Pascal Vugts (De Rooy) | Speelduur: 77 minuten | Jaar: 2014

Patria vertelt het waargebeurde verhaal over de Nederlands-Indische jongen Arthur Knaap. Arthur woont in Frankrijk en sluit zich aan bij het vreemdelingenlegioen. Zo komt hij in de loopgravenoorlog terecht en hoe vreselijk dat is, had hij zich op voorhand niet kunnen voorstellen. Tijdens zijn dienstperiode schrijft hij brieven naar zijn geliefde ouders. Deze brieven vormden het uitgangspunt voor het verhaal. Opmerkelijk is dat de film vrijwel volledig is gemaakt op basis van crowdfunding en vrijwilligers.

Wat de makers hadden willen weergeven, is het contrast tussen het romantische beeld dat Arthur van oorlogvoeren had en de realiteit die zoveel rauwer bleek uit te pakken. En dat hij dit vooral wilde verbloemen voor zijn bezorgde, geliefde ouders. Maar steeds weer slaan de makers de plank mis. Zo viert Arthur nog net geen feest wanneer de oorlog uitbreekt. Zijn reactie is zo vreemd weergegeven, dat het te extreem blij is, ook wanneer je wel met hart en ziel achter de oorlog staat. Je juicht niet omdat het oorlog is, ook niet als je het romantiseert. Strijdlustig zijn en je in willen zetten voor het doel is echt een andere emotie dan blijdschap.

videotrailers & clips

Laatste reviews

Er zijn nog geen reviews geschreven voor deze film.

Schrijf de eerste review!

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij deze film.

Plaats de eerste reactie!

Patria

acties