De mens heeft altijd een bijzondere pand met het paard onderhouden. Dat deze zowel dramatisch als komisch kan zijn, bewijst deze IJslandse Oscarinzending.
play

6,9 details

  • 81 Min
  • Komedie
  • Drama
  • Romantiek
  • IJsland
  • Duitsland
  • Noorwegen
81 Min IJsland

Kolbeinn houdt van Solveig en zij houdt van Kolbeinn. Maar Kolbeinn is verliefd op zijn dierbaarste bezit, de merrie Grana en die is op haar beurt weer geobsedeerd door de hengst Brunn. De lente komt eraan en dat belooft nogal wat liefde.

Alt titel
Hross í oss
Regie
Benedikt Erlingsson
Cast
Charlotte Bøving, Ingvar Eggert Sigurðsson, Helgi Björnsson, Halldóra Geirharðsdóttir, Kristbjörg Kjeld, Steinn Ã?rmann Magnússon, Atli Rafn Sigurðsson, Juan Camillo Roman Estrada, Sigríður María Egilsdóttir, Kjartan Ragnarsson, Vilborg Halldórsdóttir, Johann Pall Oddson, Juris Zablockis, Ikor Lezhenko, Kash Erden Baater.
Release
30.08.2013
Release NL
01.01.2015
Release DVD
30.06.2015

Filmtotaal Recensie

Regie: Benedikt Erlingsson | Cast: Ingvar Eggert Sigurðsson (Kolbeinn), Charlotte Bøving (Solveig), Steinn Ármann Magnússon (Vernhardur), Helgi Björnsson (Egill), Kristbjörg Kjeld (Hildur), e.a. Speelduur: 81 minuten | Jaar: 2013

Het is in onze huidige (digitale) technocratie haast niet meer voor te stellen, maar het paard is millennialang de belangrijkste machine van de mens geweest. Het nobele dier werd onder meer gebruikt voor de jacht, de landbouw, vracht, vervoer maar ook voor plezier en vertier. Kleine gemeenschappen in minder ontwikkelde landen of onherbergzame gebieden zijn vandaag de dag nog steeds op de knol aangewezen. Dit geldt zeker voor de kleine IJslandse dorpsgemeenschap die centraal staat in de smakelijke tragikomedie Of Horses and Men. De titel dekt dan ook perfect de lading. In een handjevol episodes krijgen we de relatie tussen dier en mens voorgeschoteld. Zo blijkt dat het paard nog veel meer dan de bovengenoemde functies kan vervullen. Je warm houden in de strenge vrieskou bijvoorbeeld.

Of Horses and Men, waarmee in ons land het hopelijk vruchtbare filmjaar 2015 wordt geopend, is een project van de gelauwerde IJslandse theaterregisseur Benedikt Erlingsson. Aan theatraal gedrag en dik aangezet drama dan ook geen gebrek. Wat de komische noten betreft doet Erlingsson met zijn speelfilmdebuut, waarvan hij tevens zelf het scenario schreef, nauwelijks onder voor de absurdistische, droge humor van zijn Zweedse vakbroeder Roy Andersson. Het tempo is alleen wat gemoedelijker, het drama wat intenser. De bevolking van een IJslandse vallei onderhoudt een innige relatie met haar paarden. De vraag is echter of de bewoners het gezelschap van de dieren wel helemaal op waarde weten te schatten. Om tot dat inzicht te komen moeten er dramatische verwikkelingen aan te pas komen.

videotrailers & clips

Laatste reviews

Er zijn nog geen reviews geschreven voor deze film.

Schrijf de eerste review!

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij deze film.

Plaats de eerste reactie!

FOTOPOSTERS & MOVIESTILLS

Of Horses and Men

acties