De acteurs maken er het meeste van in dit weinig opzienbarende, politiek getinte drama over de reünie van vijf oude vrienden in Havana.
play

6,0 details

  • 95 Min
  • Drama
  • Frankrijk
  • België
95 Min Frankrijk

Vijf oude vrienden zitten op een terras, uitkijkend over Havana. Ze vieren de terugkeer van Amadeo na 16 jaar ballingschap in Madrid. Van zonsondergang tot zonsopgang praten ze over hun jeugd, de band die ze vormden, ervaringen en ongerealiseerde dromen.

Alt titel
Retour à Ithaque
Regie
Laurent Cantet
Cast
Jorge Perugorría, Fernando Hechevarria, Isabel Santos, Rone Luis Reinoso, Andrea Doimeadios, Carmen Solar, Pedro Julio Díaz Ferran, Néstor Jiménez, Fernando Hechavarria.
Release
03.12.2014
Release NL
19.03.2015

Filmtotaal Recensie

Regie: Laurent Cantet | Cast: Isabel Santos (Tania), Jorge Perugorría (Eddy), Fernando Hechevarría (Rafa), Néstor Jiménez (Amadeo), Pedro Julio Díaz Ferrán (Aldo) e.a. | Speelduur: 95 minuten | Jaar: 2014

Vijf Cubaanse vrienden komen voor het eerst in jaren weer samen als een oude vriend na zestien jaar terugkeert uit Spanje. Op een dakterras, uitkijkend over Havana vieren de vrienden de terugkeer van deze Amadeo in de ondergaande zon. Er wordt gegeten, gedronken en gedanst, maar vooral heel veel gepraat. Amadeo heeft met zijn plotselinge vertrek al die jaren geleden veel achtergelaten, en hoewel de vrienden blij zijn elkaar weer te zien, wordt hem dat nog steeds kwalijk genomen. Het wordt een avond waarin veel herinneringen worden opgehaald en oud zeer opnieuw naar boven komt.

Terwijl de vijf terugblikken op hun leven, ontstaat stukje bij beetje een beeld van hun volwassen worden in een constant veranderend Cuba. Regisseur Cantet laat een beeld zien van een generatie die, geboren tijdens het begin van de revolutie, ooit jong en idealistisch was, maar al hun dromen in rook zag opgaan toen de Sovjet-Unie haar steun aan Cuba introk en de politiek vervolgens ingrijpend veranderde. Het heeft hun levens getekend en die verbittering komt door de terugkeer van Amadeo weer naar de oppervlakte. Daartegenover zet Cantet een jongere generatie die het niet eens meer probeert. Aldo's twintigjarige zoon staat nauwelijks stil bij zijn toekomst. Van werken of studeren ziet hij het nut nauwelijks in. Arm blijven ze toch wel.

videotrailers & clips