Marie Heurtin (2014)

6,9 details

  • 95 Min
  • Biografie
  • Frankrijk
95 Min Frankrijk

In 1897 brengt een arme ambachtsman zijn dochter Marie Heurtin naar de nonnen. Ze is doof en blind geboren en kan niet communiceren. Daarom zorgt een van de jonge zusters, St. Margaret, voor haar. Al snel ontstaat een unieke band tussen de twee.

Regie
Jean-Pierre Améris
Cast
Isabelle Carré, Brigitte Catillon, Ariana Rivoire, Martine Gautier, Laure Duthilleul, Gilles Treton, Noémie Churlet, Patricia Legrand, Valérie Leroux, Sonia Laroze, Tiphaine Rabaud Fournier, Noémie Bianco, Sandrine Schwartz, Eline De Lorenzi, Fany Buy.
Release
12.11.2014
Release NL
04.12.2014

Filmtotaal Recensie

Regie: Jean-Pierre Améris | Cast: Isabelle Carré (Soeur Marguerite), Ariana Rivoire (Marie Heurtin), Brigitte Catillon (La Mère supérieure), Martine Gautier (Soeur Veronique), Sonia Laroze (Soeur Elizabeth), e.a.| Speelduur: 95 minuten | Jaar: 2014

Zelfs iemand die nooit iets heeft gelezen over Helen Keller of een van de drie films over haar leven heeft gezien, zal haar naam ooit ergens hebben opgevangen. Niet vreemd, want het leven van deze Amerikaanse vrouw bevat de nodige opmerkelijke ontwikkelingen: ondanks dat ze zowel doof als blind was, wist ze vijf talen te leren, een universitaire studie cum laude te volbrengen en tientallen boeken te schrijven. Keller werd daardoor een voorbeeld voor doof-blinden wereldwijd, maar het had goed gekund dat een Franse tijdgenote haar voor zou zijn geweest. De vijf jaar jongere Marie Heurtin kwam qua prestaties weliswaar niet zo ver als Keller, maar had dan ook een grotere achterstand te overwinnen . Want waar Keller door ziekte op een leeftijd van anderhalf jaar doof en blind werd, was Heurtin zo geboren.

De Franse film over haar leven laat duidelijk zien wat opgroeien in duisternis en stilte doet met een mens: Marie is aanvankelijk nauwelijks meer dan een wild dier. Ze loopt op blote voeten, heeft nauwelijks kleding aan en vrijwel elke aanraking leidt tot een agressieve reactie. Uiteraard helpt het niet haar dat haar ouders van zeer eenvoudige komaf zijn en er eind negentiende eeuw nauwelijks methoden bestaan om iemand met een dubbele handicap te helpen. Ten einde raad brengt haar vader het tienjarige meisje naar het Larnay-instituut, een klooster in de buurt van Poitiers, waar ze aanvankelijk wordt afgewezen (het helpen van dove meisjes vinden ze al moeilijk genoeg) maar na enige overreding aan de idealistische non Marguerite wordt toevertrouwd.

videotrailers & clips

Laatste reviews

Er zijn nog geen reviews geschreven voor deze film.

Schrijf de eerste review!

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij deze film.

Plaats de eerste reactie!

FOTOPOSTERS & MOVIESTILLS

Marie Heurtin

acties