5,2 details

  • 75 Min
  • Documentaire
  • Nederland
75 Min Nederland

Documentaire over chimpansees die na jarenlang gevangenschap weer moeten leren om onder soortgenoten te leven. De documentaire volgt het resocialisatieproces van een aantal chimpansees bij Stichting AAP. De chimpansees zijn echter erg vermenselijkt en begrijpen elkaar niet, wat misverstanden en ruzies oplevert.

Alt titel
The Chimpanzee Complex
Regie
Marc Schmidt
Release
04.12.2014
Release NL
04.12.2014

Filmtotaal Recensie

Regie: Marc Schmidt | Speelduur: 75 minuten | Jaar: 2014

Filmmaker Marc Schmidt won twee jaar geleden een Gouden Kalf voor een documentaire die hij maakte over een oude jeugdvriend. De Regels van Matthijs liet zien hoe zwaar het voor een autistische man kan zijn om zijn draai in de maatschappij te vinden. Komisch op momenten, maar vooral schrijnend en aangrijpend. Schmidt maakte er genoeg indruk mee om benieuwd te worden naar zijn volgende project.

Op het eerste oog lijkt Het Chimpansee Complex, over een opvanghuis voor chimpansees, iets compleet anders te zijn. Maar opvallend genoeg doet een van die dieren wel al snel denken aan die documentaire uit 2012. Aap Mojo kan of wil geen contact maken met soortgenoten, isoleert zichzelf en lijdt aan depressies. Net als Matthijs dus eigenlijk.

videotrailers & clips