Oogstrelende creatieve animatiefilm van Ierse makelij die complexe thema’s met een avontuurlijk verhaal weet te verenigen. Genomineerd voor een Oscar.
play

8,0 details

  • 93 Min
  • Animatie
  • Familiefilm
  • Fantasy
  • Avontuur
  • Ierland
  • Denemarken
  • België
  • Luxemburg
  • Frankrijk

Saoirse is een kind, de laatste van de selkies. Dat zijn vrouwen uit Ierse en Schotse legendes, die van zeehonden in mensen veranderen. Ze ontsnapt van het huis van haar grootmoeder en begint aan een reis naar de zee, om andere wezens te redden.

Alt titel
Het Lied van de Zee
Regie
Tomm Moore
Cast
Brendan Gleeson, Fionnula Flanagan, Pat Shortt, Liam Hourican, Jon Kenny, Paul Young, David Rawle, Lisa Hannigan, Lucy O'Connell, Kevin Swierszcz, Colm Ó'Snodaigh, Will Collins.
Release
19.12.2014
Release NL
05.02.2015

Filmtotaal Recensie

Regie: Tomm Moore | Cast (stemmen): David Rawle/Valentijn Banga (Ben), Lucy O’Connell/Echica Florijn (Saoirse), Brendan Gleeson/Wim Peters (Conor), Fionnula Flanagan/Marleen Maes (oma/Uilenheks), Lisa Hannigan/Niki Romijn (Bronagh), e.a. Speelduur: 93 minuten | Jaar: 2014

Eind februari zal voor de veertiende keer een Oscar worden uitgereikt voor beste avondvullende animatiefilm. In 2002 werd afgetrapt met Shrek. Met de inmenging van de computer heeft het genre een niet te stuiten ontwikkeling doorgemaakt. Maar dat alleen rechtvaardigt niet de nieuwe categorie, want er is ook nog steeds prachtig handgetekend animatiewerk op de grote schermen te bewonderen. Het vergroot echter wel de concurrentie. Disney/Pixar is koploper met de meeste beeldjes op de schoorsteenmantel. Zo af en toe maakt een outsider ook eens kans op de prestigieuze prijs. Of deze eer dit jaar Het Lied van de Zee te beurt zal vallen, valt ernstig te betwijfelen. Daarvoor is de concurrentie van de animatiereuzen wellicht te overweldigend. Maar een eervolle vermelding verdient dit wonderschone Ierse animatiewerkje absoluut.

Het Lied van de Zee, dat in ons land hoofdzakelijk in de Nederlandse versie wordt uitgebracht, is een modern folkloristisch sprookje met Keltische invloeden van de makers van The Secret of Kells. Centraal staat de uit Schotse, Ierse en Noord-Scandinavische legendes bekende 'selkies', mysterieuze wezens die in zee als zeehond leven maar aan land een menselijke gedaante aannemen. Het kleine stille meisje Saoirse is de laatste selkie, maar haar broertje en vader met wie ze in een vuurtoren op een eiland woont, hebben geen flauw idee van haar ware identiteit. Saoirse heeft haar moeder bij haar geboorte verloren en is nooit aan het praten geslagen. Als hun strenge oma op bezoek komt, besluit deze om de kids mee te zeulen naar de grote stad op het vasteland. Niet alleen zorgt de gedwongen verhuizing voor het ontsluieren van Saoirses grote geheim, ze blijkt ook een belangrijke schakel in het opheffen van een vloek die de Uilenheks over een groep elfen heeft uitgesproken. Daarvoor zal ze echter weer terug naar het vuurtorenhuis moeten.

videotrailers & clips

FOTOPOSTERS & MOVIESTILLS

Song of the Sea

acties