The Batman (2022)

Reviews (1)

Mr.Movies

Avatar

The Batman is de eerste film van een nieuwe Batman filmserie. Deze film is geregisseerd, deels geschreven en geproduceerd door Matt Reeves. Hiervoor heeft hij Dawn of the Planets of the Apes en Cloverfield geregisseerd.
In de film is Bruce Wayne (Robert Pattinson) net twee jaar actief als de Batman, om de straten van Gotham City te beschermen tegen criminelen. Wanneer de nieuwe sadistische seriemoordenaar The Riddler (Paul Dano) in Gotham het gemunt heeft op belangrijke politieke figuren, wordt Batman zijn bescherming van de stad op een ander niveau getest.
Samen met LT. James Gordon (Jeffrey Wright) de enige agent aan zijn kant en de mysterieuze Selina Kyle (Zoë Kravitz) moet Batman Riddler zijn mysteries zien op te lossen om nieuwe slachtoffers te voorkomen en de stad te redden.
Met deze nieuwe Batman film brengen ze weer een nieuwe versie van een Batman verhaal naar voren voor een nieuwe Batman filmserie. Met deze serie brengen ze het verhaal op een meer duistere en serieuze manier over, zonder het zo realistisch te maken als in The Dark Knight trilogie. Ze zetten de film meer neer as een misdaad drama met Batman als de onderzoekende detective. Matt Reeves en Peter Craig hebben de film ook op een manier geschreven zodat je als kijker zelf ook de raadsels kunt proberen op te lossen. Toch blijven ze je net als Batman op een verkeerd spoor zetten, zodat je aan je eigen ideeën en onderzoek kunt beginnen te twijfelen.
De actie in de film zorgt voor vermakelijke vechtscènes, maar Batman doet wel meer onderzoek dan dat hij echt met vijanden vecht. Toch komen de weinige vechtscènes goed over voor een Batman, die nog in zijn beginnende fase zit. Zo komt deze Batman wat bruter over vergeleken met andere versies van Batman uit eerdere Batman films
Zo is deze film, wel een serieuzere versie van een Batman verhaal waar het meer gaat in het oplossen van mysteries en het achterhalen van geheimen van verschillende mensen. Omdat ze de humor kanten van de film verder klein houden, kan deze film wel mindere vermakelijk zijn voor jongere kijkers. Jonge kijkers kunnen door de manier van de vertelling van het verhaal hun interesse in de film wel eerder verliezen vergeleken met oudere kijkers.
Matt Reeves en fotografie directeur Greig Fraser weten de duistere en meer depressieve sfeer van Gotham City ook goed over te brengen. Dit doen ze slim door het verhaal grotendeels af te spelen tijdens regenachtige donker nachten, waar Batman onderzoek doet of criminelen stopt. Dit doet hij door in stilte gebruik te maken van de duistere atmosfeer.
Composer Michael Giacchino weet ook voor een passende soundtrack te zorgen in de film, maar gebruikt ook bekende deuntjes uit voorgaande Batman films en zet deze op een eigen bekende manier neer in de film.
Het acteerwerk wordt door de filmcast ook goed op een eigen manier gedaan. Vele personages in deze film zijn in eerdere Batman films of series al vaker naar voren gekomen, maar in deze film worden ze ook op een passende en meer duistere manier neergezet.
Robert Pattinson weet de rol van een beginnende Batman op een passende manier neer te zetten, maar het personage heeft net als de acteur zelf nog veel te leren voorin vervolgen van deze film. Naast de Batman rol moet hij ook de Bruce Wayne rol spelen, maar hier moet voorin deze serie nog wel verder aan gewerkt worden. Bruce Wayne in deze film komt meer over als een schuwe depressief iemand, die snel door mand kan vallen van het hebben van een geheime identiteit.
Paul Dano zet de rol van The Riddler ook op een meer gevaarlijke en serieuze manier neer en komt door zijn acties soms net over als de Jigsaw killer uit de Saw films. Colin Farrell zet zijn rol als de crimineel The Penguin ook op een goede passende manier neer en is dankzij zijn make-up en kostuum nauwelijks te herkennen in de film. De rest van de filmcast zetten de bekende en nieuwe rollen ook op een passende en eigen manier neer in deze film.