Durak (2014)

Yuriy Bykov is niet bepaald een fan van de gang van zaken in Rusland. Zijn kritiek is actueler dan ooit.
play
116 Min Rusland

Film over een simpele loodgieter. Hij is een eerlijke man, die vecht tegen een groot systeem van corrupte bureaucraten. De levens van 800 bewoners van een oud pand, staan op het punt in elkaar te storten, als hij niet slaagt in zijn missie.

Alt titel
The Fool
Regie
Yuriy Bykov
Cast
Nina Antyukhova, Pyotr Barancheev, Sergey Artsybashev, Yuriy Tsurilo, Sergei Artsybashev, Nikolay Butenin, Boris Nevzorov, Dmitriy Kulichkov, Ilya Isaev, Artyom Bystrov, Aleksandr Korshunov, Darya Moroz, Kirill Polukhin, Nikolay Bendera, Roman Mayorov, Gordey Kobzev, Timur Kurbangaleev, Ivan Bred, Natalya Surkova.
Release
09.08.2014
Release NL
26.03.2015

Filmtotaal Recensie

Regie: Yuriy Bykov | Cast: Atryom Bystrov (Dima Nikitin), Nataliya Surkova (Nina), Darya Moroz (Zhena), Sergey Artsybashev (Tulskiy), Pyotr Barancheev (Emelyanov), e.a. | Speelduur: 116 min | Jaar: 2014

Grauw weer, veel geweld, wanhopige mensen, een flinke dosis verveling en een hoop omkoperij: met deze sfeerimpressie zet Durak de Russische samenleving nogal kenmerkend neer. Regisseur Yuriy Bykov (die eerder de The Major maakte, een misdaadfilm waarin wanhoop en omkoperij eveneens belangrijke thema's zijn) uit met Durak directe kritiek op de corruptie in Rusland. Het is een lovenswaardige aanpak, want hoewel er veel commentaar is op het Russische beleid, zijn maar weinigen zo uitgesproken kritisch in de openheid getreden als Bykov. Juist nu, met de controverse rondom de liquidatie van oppositiepoliticus Boris Nemtsov en Poetins mogelijke betrokkenheid, is deze aanklacht actueler en noodzakelijker dan ooit.

In de film is te zien hoe de strijd om het lot van zo'n achthonderd flatbewoners zich ontvouwt. De jonge, onbeïnvloede en goudeerlijke loodgieter Dima ontdekt een enorme scheur in een van de appartementen en probeert de corrupte, bevoordeelde en elitaire bureaucratie ervan te overtuigen het gebouw direct te ontruimen. Volgens zijn berekeningen (Dima is een harde werker, dus ook nog eens tweedejaars student Bouwkunde) zal het gebouw binnen vierentwintig uur instorten. Hij stuit echter op een knalharde muur van corruptie, waar met geen sloopkogel doorheen lijkt te komen. De gemeente kiest voor de doofpot. Met af en toe wat clichématige beelden (zo valt precies op het moment dat Dima de fundering controleert een drietal steentjes naar beneden) wordt langzamerhand duidelijk hoe niet alleen het pand, maar ook het beleid van de burgemeester op instorten staat.

videotrailers & clips

Laatste reviews

Er zijn nog geen reviews geschreven voor deze film.

Schrijf de eerste review!

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij deze film.

Plaats de eerste reactie!

FOTOPOSTERS & MOVIESTILLS

Durak

acties