Boychoir

Boychoir (2014)

Extraordinary talent needs extraordinary inspiration.

Matig drama over een opdondertje met een gouden strotje dat een kans krijgt op een beter leven in een zanginternaat.
play

6,0 details

  • 103 Min
  • Drama
  • Muziek
  • Verenigde Staten
  • Nederland
103 Min Verenigde Staten

Het verhaal volgt een 12-jarige jongen (Garrett Wareing) die zijn tijd verdoet op een kostschool, terwijl hij het talent heeft om mee te zingen met de beste jongenskoren ter wereld. Gelukkig loopt er op de school een koorleider (Hoffman) rond die hem weet te inspireren, ook al gaat dit niet altijd even vriendelijk.

Regie
François Girard
Cast
Dustin Hoffman, Debra Winger, Josh Lucas, Tijuana Ricks, Kevin McHale, River Alexander, Erica Piccininni, Garrett Wareing, Mackenzie Wareing, Grant Venable, Joe West, Sam Poon, Dante Soriano, Janine DiVita, Fernando Malvar-Ruiz, Eddie Izzard, Kathy Bates.
Release
04.09.2014
Release NL
02.04.2015
Release DVD
11.08.2015

Filmtotaal Recensie

Regie: François Girard | Cast: Garett Wareing (Stet), Dustin Hoffman (Carvelle), Eddie Izzard (Drake), Kevin McHale (Wooly), Kathy Bates (Directrice), Josh Lucas (Vader), e.a. | Speelduur: 103 minuten | Jaar: 2014

Grofwef tien jaar geleden dongen twee buitenlandse films over zangkoren mee naar de Oscar voor Beste Buitenlandstalige film. Zowel het Franse Les Choristes als het Zweedse As It Is In Heaven moest het uiteindelijk afleggen tegen de Spanjaarden, maar ze hadden veel opvallende overeenkomsten. Beide beschikten over een onmiskenbare feelgoodfactor en gingen over dirigenten die naar het platteland afreisden om hun sores (sterfgeval versus hartaanval) te verwerken. Het uitgangspunt van beide koordrama’s was een professional die een zooitje ongeregeld netjes in het gelid moest krijgen door middel van muziek. Het Amerikaanse Boychoir, met een hoofdrol voor Dustin Hoffman poogt hetzelfde, al is het uitgangspunt hier een schoffie met een gouden strotje, maar faalt jammerlijk in deze missie. De oorzaak: gebrek aan geestdrift, warmte en humor.

De Canadees François Girard is regisseur van dienst en doet zijn uiterste best om in een paar pennenstreken de opstandige maar rechtvaardige inborst van zijn jonge hoofdpersoon Stet neer te zetten. Moeilijk gevalletje in de klas, papa is er vandoor gegaan, heeft zich nooit met zijn zoon bemoeid en is elders het perfecte gezinnetje gaan stichten. Blijkbaar heeft het joch iets bijzonders in zijn stem, wat de oplettende kijker zeker niet kan opmaken uit de openingsscènes waarin Stet de vierkwartsmaat boven op een tafel aan zijn dommige onderwijzeres demonstreert. Als er een jongenskoor naar de highschool komt is de bazin van de leerfabriek voornemens om de bijzonder verfijnde stem die Stet kennelijk heeft aan de koorleider Carvelle te demonstreren. Dan komt tot overmaat van voorspelbare ramp Stets lapzwans van een moeder ook nog eens om het leven. Stets vader sleurt de zoon die hij nauwelijks kent mee naar Carvelles school en koopt na een zeer matige auditie een plekje aan het jongensinternaat. Opgeruimd staat netjes.

videotrailers & clips

alle artikelen (1)

Boychoir Nieuwsberichten