The Lesson (2014)

Zeer aangrijpend drama met wortels in de werkelijkheid.
play

7,1 details

  • 111 Min
  • Drama
  • Bulgarije
  • Griekenland
111 Min Bulgarije

In een klaslokaal in een klein Bulgaars stadje heeft een kind een klein geldbedrag gestolen. Dit voegt nog een extra probleem toe aan het toch al beroerde leven van lerares Nadezhda. Naast dat ze de identiteit van de dief probeert te achterhalen, worstelt ze ook met een op hand zijnde uithuiszetting en haar nutteloze man, een werkloze dronkaard. Nadezhda is een eerlijke, hardwerkende vrouw die geplaagd wordt door financiële problemen. Een situatie die iedereen kan veranderen in een dief...

Alt titel
Urok
Regie
Kristina Grozeva
Petar Valchanov
Cast
Ivan Barnev, Margita Gosheva, Ivan Savov, Stefan Denolyubov, Ana Bratoeva, Ivanka Bratoeva, Kiril Bakalov, Nadejda Bratoeva, Mihail Boevski, Vanina Geleva, Antoaneta Guleva, Georgi Bratoev, Boris Doychinov, Poli Angelova, Atanas Bratoev.
Release
04.09.2014
Release NL
17.09.2015
Release DVD
05.01.2016

Filmtotaal Recensie

Regie: Kristina Grozeva, Petar Valchanov | Cast: Margita Gosheva (Nadezhda), Ivan Barnev (Mladen), Ivan Savov (Nade's vader), Stefan Denolyubov (Geldverstrekker) e.a. | Speelduur: 105 minuten | Jaar: 2014

Enkele jaren geleden raakte een Bulgaarse lerares zo diep in de problemen dat ze een bank overviel. Het ongelukkige voorval inspireerde de Bulgaarse filmmakers Kristina Grozeva en Petar Valchanov tot het maken van The Lesson. De productie draaide begin dit jaar al in Nederland tijdens het Internationaal Film Festival Rotterdam en beleeft nu zijn landelijke première.

The Lesson begint in een klaslokaal. We zien Nadezha, lerares Engels, voor de klas staan. Eén van haar jonge leerlingen heeft geld gestolen en Nade wil de dader vinden. Ze grijpt het voorval aan om de klas een waardevolle levensles bij te brengen, maar de dief geeft zich niet zomaar gewonnen. Het incident in de klas valt echter in het niet bij het probleem dat Nade thuis blijkt te hebben. Haar nietsnut van een echtgenoot, Mladen, heeft namelijk het geld dat nodig was om de hypotheek af te lossen, uitgegeven aan onderdelen voor een kapotte caravan die hij al jaren tevergeefs probeert te verkopen.

videotrailers & clips