Erbarme dich - Matthäus Passion Stories
Gestileerde documentaire over de kracht van de Matthäuspassion.
play

8,0 details

  • 98 Min
  • Documentaire
  • Muziek
  • Nederland
98 Min Nederland

In een labyrintische vertelling in een verlaten kerk met een groep daklozen als publiek, doet een aantal personages, waaronder opera regisseur Peter Sellars, schrijfster Anna Enquist en de danser Emio Greco, omringd door het Bach Koor en Orkest van dirigent Pieter Jan Leusink, verslag van hun bijzondere verhouding met Bachs muziek.

Alt titel
Erbarme dich
Regie
Ramón Gieling
Cast
Peter Sellars, Anna Enquist, Emio Greco, Simon Halsey, Pieter Jan Leusink, Peter in 't Hout, Galyna Kyyashko, Rinke Nijburg, Olga Zinovieva, Boudewijn Tarenskeen, Alexander van Kemenade.
Release
26.02.2015
Release NL
26.02.2015

Filmtotaal Recensie

Regie: Ramón Gieling | Speelduur: 98 minuten | Jaar: 2015

Het kan heel interessant zijn om inzicht te krijgen in een bepaald muziekstuk. Iets wat blijkbaar zo goed geschreven is, dat het bij iedere luisteraar individuele gevoelens en herinneringen losmaakt. Universeel en persoonlijk tegelijk. Het kwam aan bod in Ramón Gielings intrigerende documentaire Over Canto, waarin liefhebbers van de Canto Ostinato onder woorden probeerden te brengen hoe de hypnotiserend kabbelende compositie een onuitwisbare indruk maakte.

In zijn nieuwste documentaire Erbarme Dich doet Gieling iets soortgelijks. Ditmaal laat hij mensen aan het woord komen die een speciale band hebben met Bachs Matthäuspassion, en dan met name de bekendste aria uit dat oratorium: ‘Erbarme dich, mein Gott’. Dat levert wederom een reeks interessante, aangrijpende, of voor sommigen misschien zelfs inspirerende verhalen op. Maar in dit geval weet dat toch minder te prikkelen dan in Over Canto.

videotrailers & clips