What We Did on Our Holiday
Luchtige en amusante familiekomedie over het ophouden van de schijn. Met een glansrol voor Billy Connolly.
play

6,3 details

  • 95 Min
  • Komedie
  • Drama
  • Verenigd Koninkrijk
95 Min Verenigd Koninkrijk

Doug en Abi zijn twee normale ouders met drie charmante maar zeer excentrieke kinderen. Wanneer het hen allemaal even te veel wordt besluiten ze hun kinderen mee te nemen op een reis naar Schotland voor een grote familiebijeenkomst en om Doug's maffe vader Gordie te bezoeken. Maar wat een vakantie van verzoening had moeten worden verandert al snel in een vakantie vol van vetes, misverstanden en gekneusde ego's.

Regie
Andy Hamilton
Guy Jenkin
Cast
Celia Imrie, Ralph Riach, Ron Donachie, Annette Crosbie, Ben Miller, Rosamund Pike, Billy Connolly, David Tennant, Amelia Bullmore, Michele Austin, Ben Presley, Emilia Jones, Bobby Smalldridge, Lewis Davie, Harriet Turnbull.
Release
26.09.2014
Release NL
16.07.2015

Filmtotaal Recensie

Regie: Andy Hamilton en Guy Jenkin | Cast:: Rosamund Pike (Abi), David Tennant (Doug), Billy Connolly (Gordie), Ben Miller (Gavin), Amelia Bullmore (Margaret), Emilia Jones (Lottie), Bobby Smalldridge (Mickey), Harriet Turnbull (Jess), Celia Imrie (Agnes), Annette Crosbie (Doreen), e.a. Speelduur: 95 minuten | Jaar: 2014

De Engelsen zijn goed in het ophouden van de schijn. Ze vernoemden zelfs een komedie over een snobistische huisvrouw die het te hoog in haar bol heeft naar deze eigenschap. De Schotten zijn recht voor hun raap en zeggen waar het op staat. Grofgebekt, direct, maar met een hart van goud. Zo kan het gebeuren dat de Londense Abi en Doug hun brutale kroost uitgebreide instructies meegeven als ze naar de Schotse Hooglanden afreizen voor de vijfenzeventigste verjaardag van opa. Onder geen beding mag de Schotse tak van de familie te weten komen dat Abi en Doug zijn gescheiden van tafel en bed. Hun oudste dochter noteert alle leugentjes om bestwil in haar notitieboekjes, omdat ze niet meer bij te houden zijn. Zoonlief en de jongste dochter proberen het spelletje mee te spelen, maar het is natuurlijk een kwestie van tijd voor één van hen zich verspreekt.

Grootvader Gordie McLeod windt er geen doekjes om dat hij terminale kanker heeft. Zijn kleinkinderen mogen het officieel niet weten, maar opa acht ze oud en wijs genoeg om de waarheid te weten. Deze moralistische tegenstelling is de belangrijkste motor van de sympathieke familiekomedie What We Did On Our Holiday, van de makers van de hitserie Outnumbered. Je zou de film het Britse antwoord op succesvolle Amerikaanse indiekomedies als Little Miss Sunshine kunnen noemen. Een disfunctioneel gezin doet het namelijk altijd lekker op film, maar de ontaarde relaties moeten nog wel realistische genoeg zijn, want anders kunnen we ons er niet lekker mee identificeren. Voor de invulling mogen regisseurs Andy Hamilton en Guy Jenkin zich verheugen op een indrukwekkende cast, met als uitschieter Schot Billy Connolly als vrijgevochten grootvader die met één been in het graf staat, maar desondanks nog alles uit het leven wil halen.

videotrailers & clips