The Farewell Party
Euthanasie gaat er nog niet echt in bij de Israëli’s. Een groep grijsaards in een bejaardentehuis neemt het heft in eigen handen.
play

6,9 details

  • 59 Min
  • Komedie
  • Drama
  • Israël
  • Duitsland
59 Min Israël

De 75 jaar oude Yehezkel woont in een bejaardentehuis in Jeruzalem. Zijn terminaal zieke vriend Max wil niet langer leven. Aangezien Yehezekel een gepensioneerde ingenieur en uitvinder is, bouwt hij een machine voor zelf-euthanasie, puur en alleen om zijn vriend te helpen. De geruchten over deze machine barsten los wanneer Max van zijn lijden is verlost. Terwijl Yehezkel navigeert tussen aanvragen voor de machine en groeiende afhankelijkheid van zijn dementerende vrouw, beginnen grenzen te vervagen en worden de morele dilemma’s onverdraaglijk.

Alt titel
Mita Tova
Regie
Tal Granit
Sharon Maymon
Cast
Ze'ev Revach, Levana Finkelstein, Ilan Dar, Hilla Sarjon, Jamil Khoury, Ilanit Dado, Aliza Rosen, Yosef Carmon, Raffi Tavor, Assaf Ben-Shimon, Ruth Farhi, Ruth Geller, Mia Katan, Orli Katan, Itzik Konfino.
Release
09.10.2014
Release NL
23.07.2015
Release DVD
24.11.2015

Filmtotaal Recensie

Regie: Sharon Maymon en Tal Granit | Cast:: Ze’ev Revah (Yehezkel), Levana Finkelstein (Levana), Aliza Rozen (Yana), Ilan Dar (Dr. Daniel), Rafael Tabor (Raffi Segal), e.a. Speelduur: 95 minuten | Jaar: 2014

Het zelfstandig mogen beëindigen van een ondraaglijk lijden lijkt de ultieme vorm van zelfbeschikking. Bij ons in de Lage Landen zijn we inmiddels wel gewend aan de mogelijkheid van euthanasie en zo zelf de regie over ons leven te mogen voeren. Euthanasie is niet langer synoniem aan (hulp bij) zelfdoding. De wetgeving en procedures zijn streng en met waarborgen omkleed, maar de discussie over vrijwillige levensbeëindiging breidt zich nu voornamelijk uit naar andere vormen en gevallen. Mag er sprake zijn van euthanasie bij zwaar psychisch lijden of in een uitzichtloze gevangenschap? En hoe zit het met een ondraaglijk leven voor hen die nog wilsonbekwaam zijn zoals minderjarigen? Religieuze groeperingen ageren nog steeds flink tegen het fenomeen, maar voor velen is het een verworven recht, hetgeen een groot goed is in een vrije samenleving als de onze.

Zware materie voor een tragikomedie. In het buitenland ligt de zaak een stuk gecompliceerder. Daar heeft men nog niet altijd het licht gezien. De staat Israël vormt weliswaar een moderne democratische samenleving, althans dat wil de regering de buitenwereld graag laten geloven, maar euthanasie is daar nog steeds verboden. Deze moeilijke situatie vraagt om een creatieve oplossing voor een groep bewoners van een bejaardentehuis in Jeruzalem. Eén van hen is een begiftigd uitvinder. De bejaarde Yehezkel heeft allerlei apparaten verzonnen om het leven van hem, zijn vrouw en medebewoners een stuk aangenamer te maken. Zo belt hij een oude vrouw op en doet zich door vervorming van zijn stem voor als God die haar vertelt dat de hemel te vol is om haar onder te brengen. Voor zijn dementerende vrouw Levana heeft hij een uitvinding gedaan waarmee ze nooit meer haar pillen vergeet. De gadget slaat alleen regelmatig op hol.

videotrailers & clips