7,5 details

  • 84 Min
  • Documentaire
  • Biografie
  • Muziek
  • Verenigde Staten
84 Min Verenigde Staten

Seymour Bernstein is een geliefd pianist, leraar en waren inspriatie voor iedereen die inzichten van een geweldig leven deelt. Ethan Hawke dient als gids in dit bijzondere leven.

Regie
Ethan Hawke
Cast
Ethan Hawke, Seymour Bernstein, Jiyang Chen, Junko Ichikawa, Marcus Ostermiller.
Release
10.09.2014
Release NL
10.09.2015

Filmtotaal Recensie

Regie: Ethan Hawke | Cast: Seymour Bernstein, Ethan Hawke, e.a. | Speelduur: 84 minuten | Jaar: 2014

Op vroege leeftijd begon Seymour Bernstein aan pianolessen. Ondanks dat hij de zoon was van twee amuzikale ouders, bleek de jonge Bernstein al snel over een buitengewoon talent te beschikken. Er volgden vele succesvolle jaren met optredens over de hele wereld, maar op zijn vijftigste besloot de pianovirtuoos het circuit en de weelde van het muzikantenbestaan plotseling de rug toe te keren. Sindsdien besteedt de man zijn tijd en aandacht aan het geven van pianolessen en het overdragen van zijn liefde voor muziek aan zijn jonge pupillen. Ethan Hawke ontmoette de bijna negentigjarige Bernstein tijdens een etentje en raakte zo onder de indruk van zijn tafelgenoot dat hij besloot een documentaire te maken. Het resultaat is een intiem en buitengewoon inspirerend portret, waarbij Bernsteins lessen vaak zoveel meer beslaan dan alleen de muziek.

Dat onderwijs met de harde hand soms het beste uit een leerling naar boven haalt, bleek maar weer eens uit het vorig jaar verschenen Whiplash. Ten opzichte van J.K. Simmons’ optreden als de meedogenloze Fletcher begeeft Seymour Bernstein zich aan het andere einde van het spectrum van muziekdocenten. In zijn huishoudkloffie ontvangt de hoogbejaarde senior in zijn bescheiden éénkamerappartement zijn pupillen. Soms focust hij op de techniek, het vinden van de juiste houding of ademhaling en dan maakt hij weer eens een grapje om de sfeer luchtig te houden. Maar bovenal is Bernstein bemoedigend naar zijn studenten, geeft hij complimentjes en praat hij bevlogen en inspirerend over de werking van de muziek.

videotrailers & clips