Eddie the Eagle (2016)

The hysterical true life story of Britain's most famous ski jumper Eddie "The Eagle" Edwards and his journey to Olympic fame.

Eddie Edwards, de legendarische schansspringer, is de ultieme underdog. Een gouden filmpersonage, zelfs als je de werkelijkheid een beetje verdraait.
play

6,7 details

  • 106 Min
  • Drama
  • Sport
  • Biografie
  • Historisch
  • Komedie
  • Verenigd Koninkrijk
  • Verenigde Staten
  • Duitsland
106 Min Verenigd Koninkrijk

Eddie Edwards werd een nationale held in Groot-Brittannië, toen hij als eerste Engelsman deelnam aan het onderdeel schansspringen tijdens de Olympische Winterspelen van Calgary in 1988. Hij was een echter 'underdog' door zijn gebrek aan financiële ondersteuning en het feit dat hij een bril moest dragen onder zijn skibril, waardoor hij zo goed als blind was tijdens zijn sprongen. De pers noemde Edwards 'Mr. Magoo', en hoewel hij als laatste eindige tijdens de Spelen, werd hij door de Britten bij terugkomst onthaald als een held.

Regie
Dexter Fletcher
Cast
Hugh Jackman, Christopher Walken, Taron Egerton, Keith Allen, Iris Berben, Tim McInnerny, Jo Hartley, Lasco Atkins, Russell Balogh, Mark Benton, Ania Sowinski, Daniel Westwood, Tony Paul West, Mads Sjøgård Pettersen, Dickon Tolson, Anastasia Harrold, Rune Temte, Mac Pietowski, Tom Costello Jr., Marc Benjamin, Edvin Endre, Carlton Bunce, Tom Costello, Daniel Ings, Jack Costello, Jessica Williams.
Release
29.04.2016
Release NL
31.03.2016
Release DVD
09.08.2016

Filmtotaal Recensie

Regie: Dexter Fletcher | Cast: Taron Egerton (Eddie Edwards), Hugh Jackman (Bronson Peary), Edvin Endre (Matti Nykänen), Mads Sjøgård Pettersen (Erik Moberg), Jo Hartley (Janette), Keith Allen (Terry), Christopher Walken (Warren Sharp), e.a. | Speelduur: 106 minuten | Jaar: 2016

'Meedoen is belangrijker dan winnen'. Het is een cliché van jewelste, maar een olympische gedachte. Deze stelling gaat zeker op voor Eddie Edwards, de eerste man die namens het Verenigd Koninkrijk uitkwam op de Olympische Spelen als schansspringer. Eddie is de ultieme underdog. Slungelig, met een nerderige, veel te grote bril voorop zijn neus, modelletje ijzerdraad en sterkte jampot. Van kinds af aan heeft Eddie de droom om een olympische sporter te worden. Zijn vader vindt hem geen sportmateriaal. Hij ziet zijn zoon liever in zijn eigen voetsporen treden als stukadoor. Als Eddie eenmaal de wintersport heeft ontdekt en zich als skiër probeert te kwalificeren voor de Spelen verzucht ook de frontman van het Brits Olympisch Comité dat een loopbaan als olympisch sporter er niet inzit.

Maar onze Eddie is een echte doorzetter en het woord ‘nee’ komt niet voor in zijn woordenboek. Dus wat doe je als je ergens niet heel goed in bent, maar toch die ene grote droom achterna wil jagen? Juist, je zoekt een tak van sport waarin je de enige bent. Dan ben je namelijk automatisch de beste. Dus Eddie stort zich op het schansspringen en reist met het busje van zijn vader af naar het Beierse Garmisch-Partenkirchen. Het Olympisch Comité ziet deze plannen niet zitten en verandert gedurende het spel de regels. Opeens moet Eddie niet simpelweg op zijn twee voeten landen, maar een sprong van eenenzestig meter zien te halen. Als sporter is Eddie geen sexy verschijning, zelfs niet in een rol van Taron Egerton, die we nog kennen van Kingsman: The Secret Service waarin de jonge Welshman nog een opgeschoten straatschoffie speelde die het tot geheim agent schopte. Als filmpersonage heeft Eddie Edwards echter alles mee. De bioscoopganger omarmt het zwarte schaap, zelfs als dit tot voorspelbare taferelen leidt. De biopic Eddie the Eagle, waarin feiten en fictie door elkaar zijn gehusseld, verloopt volgens het vaste stramien van de sportfilm, maar dat deert weinig met zo'n ijzersterk hoofdpersonage.

videotrailers & clips

alle artikelen (4)

Eddie the Eagle Nieuwsberichten

Laatste reviews

Er zijn nog geen reviews geschreven voor deze film.

Schrijf de eerste review!

Laatste reacties

MovieMazzter

"...Dit is een zeer vermakelijke film die mij aangenaam verrast heeft. Zeker geen schijtlollige film ove......"

FOTOPOSTERS & MOVIESTILLS

Eddie the Eagle

acties